Hoppa till huvudinnehåll

Hård repression mot katalansk omröstning

Söndagens folkomröstning om självständighet för Katalonien möttes av hård repression från centralregeringen i Madrid. Närmare 900 personer skadades när tusentals extrainkallade poliser med våld hindrade folk från att rösta.


Bilder på kravallpoliser som låter batongerna gå över människor som försöker rösta kablades under söndagen ut på sociala medier. Blodiga pensionärer och kvinnor som hårdhänt lyfts bort från vallokaler varvades med videoklipp på hur den tillresta polisen använder sina batonger mot katalanska brandmän och poliser.

Vittnesmålen från de som blev misshandlade inkluderar en kvinna som berättar hur polisen bröt hennes fingrar ett i taget medan de drog ner henne för en trappa samtidigt som de klämde på hennes bröst och skrattade åt henne.

Polisen använde också gummikulor
i Barcelona, en ammunition som Kataloniens regionala poliskår, Mossos d’Esquadra, är förbjuden att använda sedan 2014.

De tillresta poliserna, som tillhör den statliga polisen och gendarmeriet, Guardia Civil, kom vid flera tillfällen i direkt konfrontation med regionala poliser som protesterade mot den hårda taktiken. Videoklipp visar ”mossos” som dels själva blir slagna med batonger och andra som gråter av ilska över den statliga och militärpolisens hantering av situationen.

Enligt katalanska myndigheter uppgår antalet skadade till 893 personer. Spaniens premiärminister Mariano Rajoy försvarade på måndagen polisinsatsen och menade att ingen folkomröstning genomförts i Katalonien. Han la också hela skulden på den katalanska regeringen för den uppkomna situationen.

Trots den massiva polisinsatsen röstade, enligt den katalanska regeringen, 42 procent av 5,3 miljoner röstberättigade. 90 procent av dem röstade ja till att Katalonien ska bli en självständig stat och 8 procent röstade nej. Övriga var blankröster och ogiltiga röster.

Kataloniens regionpresident, Carles Puigdemont, sa dagen efter folkomröstningen att den autonoma regeringen kommer att ta valresultatet till det katalanska parlamentet för att gå vidare mot att ensidigt utropa självständighet från Spanien.

Vid den här tidningens pressläggning på tisdagen pågår generalstrejk och manifestationer i Katalonien i protest mot det statliga våldet.

Kommunisterna i PCPC, Katalanska folkets kommunistiska parti, gjorde i söndags kväll ett uttalande som fördömer polisvåldet och kräver centralregeringens avgång.

”Idag har det katalanska folket lidit inpå det egna skinnet den repression som beordras av arvtagarna till den spanska fascismen som reste sig mot den andra republiken den 18 juli 1936. Mariano Rajoys regering är den ytterst ansvariga för de hundratals skadade”, skriver PCPC:s generalsekreterare Sisco Garcia i Llop och manar till en bred front i Katalonien och Spanien mot repressionen, för rätten till självbestämmande och för regeringen Rajoys avgång.