Hoppa till huvudinnehåll
Av
Utrikesskribent

Biståndsministern: ”De har inget med al-Qaida att göra”

Efter avslöjandet om svenskt bistånd till al-Qaidas allierade i Syrien ställde Proletären tre frågor till regeringen. Biståndsminister Isabella Lövin (MP) svarar här genom statssekreterare Ulrika Modéer.


LÄS OM FAKTAN BISTÅNDSMINISTERN BLUNDAR FÖR HÄR: Biståndsministern i debatt med Proletären om Syrienbiståndet

Nedanstående frågor sändes till den rödgröna regeringen 23 september 2015. Flera påstötningar gjordes under hösten. En första omgång svar på frågorna kom 29 februari 2016. Svaren publiceras här i sin helhet.

1. Jag skulle vilja veta hur S-MP-regeringen ser på Sveriges inblandning i biståndsprojektet Syrian Recovery Trust Fund, ett engagemang som inleddes under den borgerliga regeringen.
”SRTF:s insatser syftar till att minska lidande och förse befolkningen i oppositionskontrollerade områden med grundläggande samhällstjänster. Genom SRTF har givare kunnat kanalisera stöd för att finansiera prioriterade projekt såsom tillgång på vatten, hälsa, utbildning och matsäkerhet. Ett antal givare har hittills bidragit till finansieringen av fonden: Tyskland, Förenade Arabemiraten, Norge, Danmark, Finland, Sverige, Italien, Frankrike, Europeiska Unionen, USA, Japan, Kuwait och Storbritannien. Den tyska statliga utvecklingsbanken KfW har etablerat mekanismen.

Stödet till SRTF kompletterar det MR/demokrati-stöd Sverige ger för framför allt stärkande av det syriska civilsamhället och kvinnliga nätverk, samt det långt mer omfattande stöd som vi ger till FN:s humanitära hjälpinsatser i Syrien. FN-insatserna utgår från regimkontrollerade Damaskus och hindras i stor utsträckning att nå oppositionskontrollerat område.”

2. Hur ser ni på att syriska oppositionskoalitionen efter att biståndsfonden upprättades bland mycket annat deltagit i fördrivningen av 2000 syrier från staden Kessab i samarbete med al-Qaidagruppen Jabhat al-Nusra?
”Det är inte vår bild att oppositionskoalitionen deltog i fördrivningen av civilbefolkningen från Kassab.”

3. Hur ser ni på att Sverige och andra länder fortsätter att stödja syriska oppositionskoalitionen trots att dess ledare öppet erkänner att man har en taktisk allians med Jabhat al-Nusra? al-Qaidagruppen al-Nusra har av FN:s säkerhetsråd i upprepade resolutioner stämplats som en terroristorganisation i samma kategori som Islamiska staten (IS) och som medlemsländerna är skyldiga att motarbeta.
”Sverige ser den syriska oppositionskoalitionen som en, men långt ifrån den enda, företrädare för den syriska oppositionen. Vi fortsätter att gentemot dem, liksom i förhållande till andra oppositionsgrupperingar vi har kontakt med, framhålla nödvändigheten av en politisk lösning och vikten av att oppositionen samlas och fortsätter att samordna sig för att fortsatt kunna utgöra en part i såna förhandlingar.”

Eftersom ovanstående inte besvarar den tredje frågan försökte vi på nytt med följande fråga. Svar kom den 4 mars.

4. Det som är kärnan i kritiken och den viktiga frågeställningen, hur regeringen ser på att en organisation Sverige stödjer samtidigt har en allians med det terroriststämplade Jabhat al-Nusra, svarar ni inte på. Skulle vara tacksam för en kort kommentar till detta.
”Den syriska oppositionskoalitionen är en politisk organisation i exil och har inget att göra med den militära, al-Qaida-affilierade organisationen Jabhat al-Nusra. Lika lite som att kritisera FN-hjälpen till regimkontrollerade områden för att den skulle stödja Assad-regimen är det rimligt att fördöma hjälp till människor i oppositionskontrollerade områden för att vara stöd till terrorister.”