Hoppa till huvudinnehåll
Av
Utrikesskribent

Fredsröst från Syrien är inte välkommen

Den brittiska antikrigsrörelsen arrangerar en internationell antikrigskonferens i London lördag 30 november. Men när Syrienkriget ska diskuteras saknas den enda deltagaren inifrån Syrien.


Att arrangörerna bjöd in den i Syrien bosatta abbedissan Agnes Mariam att tala väckte protester. Två andra inbjudna, den amerikanske journalisten och filmaren Jeremy Scahill och den brittiske kolumnisten Owen Jones, hotade att hoppa av om Agnes Mariam tilläts vara med.

Anhängarna av det syriska väpnade upproret har under lång tid försökt smutskasta Agnes Mariam som diktaturanhängare. Men vad hon och organisationen Mussalah gör är att de på marken i Syrien verkar för fred och försoning för att få ett slut på det fruktansvärda kriget.

Agnes Mariam är en av få röster inifrån Syrien som nått ut i väst med sitt budskap. Hon menar att stödet utifrån till de av extremister dominerade rebellerna bara innebär mer död och förstörelse. Vägen framåt är istället att lägga ned vapnen och förhandla.

Varför anser Scahill och Jones att Agnes Mariams budskap är så farligt att det inte ens ska framföras och diskuteras på en antikrigskonferens?

Och hur kommer det sig att två journalister, som själva anses utmana sina respektive regeringar, vill tysta någon som utifrån egna upplevelser inifrån krigets Syrien ifrågasätter västvärldens och rebellernas verklighetsbeskrivning?

Det är tydligt att en fråga som upprört dessa två ”krigsmotståndare” är att Agnes Mariam granskat och ifrågasatt ”filmbevisen” som syriska oppositionella presenterat från den kemiska attacken i Ghouta utanför Damaskus i höstas.

Men sanningen är ju att de stora medierna i väst inledningsvis förhöll sig kritiska till oppositionens filmer och påståenden, åtminstone fram till dess att Barack Obama och andra västledare satte ner foten och pekade ut regeringen som skyldig.

Agnes Mariam reser för stunden runt i USA och Kanada för att tala om Syrien. Under mötesturnén har hon mottagits av ledamöter i USA:s kongress, borgmästare, kyrkliga ledare och antikrigsrörelsen.

När det utbröt en debatt kring hennes närvaro på konferensen i London valde Agnes Mariam att dra sig ur eftersom hennes person riskerar att dra blickarna bort från den viktigaste diskussionen, om fred, ickevåld och försoning i Syrien.
Fakta

Fredsröst från Syrien är inte välkommen

Läs mer
  • Proletären har gjort två längre intervjuer med Agnes Mariam som finns länkade här nedan. Här finns också en intervju med Nobelfredspristagaren Mairead Maguire, som stödjer Agnes Mariams arbete.