Hoppa till huvudinnehåll
Av
Chefredaktör

Kurdiska rådet: ”Inför embargo mot Turkiet”

Situationen i Kobane, Ayn al-Arab på arabiska, är allvarlig. Islamiska staten (IS), eller Isis som de också kallas, har intagit delar av staden och strider mot kurdiska miliser. Eda Duzgun från Kurdiska Rådet menar att Sverige måste sätt press på Turkiet som stödjer terroristerna.


– Isis framfart sedan två år är en mänsklig tragedi, säger Eda Duzgun, ordförande i Kurdiska Rådet i Sverige, till Proletären när vi når henne på torsdagseftermiddagen. Det är kaos, miljontals är på flykt i hela Syrien. Folk lever inte längre vanliga liv, utan är i ständig rädsla för massakrer.

Kurdiska rådet är en paraplyorganisation där många olika kurdiska organisationer i Sverige är anslutna. Organisationer som de senaste veckorna arrangerat manifestationer för att uppmärksamma Isis terror i Kurdistan och norra Syrien.

– Just nu pågår ett aktivt motstånd mot terroristerna. Många flyr från Kobane, men samtidigt försöker kurder från turkiska sidan ta sig dit för att hjälpa till.

Eda Duzgun beskriver ett Syrien
där ekonomin har kollapsat och där människor lever i ständig oro. Hon menar att kurder, och andra, som förtrycktes av Bashar al-Assads styre nu är ännu mer kuvade än tidigare. Och Turkiet bär en stor del av skulden till situationen.

– Samtidigt som Turkiet är i koalition med USA har de, tillsammans med Saudiarabien och Qatar, försett Isis med politisk, logistisk och militär hjälp, det finns massor av bevis för det, påpekar hon när vi frågar om Turkiets roll.

Att Nato-medlemmen och USA:s allierade Turkiet aktivt stödjer Isis är en illa dold hemlighet. Terroristernas framfart gynnar helt enkelt deras intressen.

– Turkiet väntar på att de kurdiska styrkorna ska ge upp, så att de kan gå in som ”räddare”, men det är inte folket de vill rädda.

Sedan en vecka tillbaka faller US-amerikanska bomber över Syrien och över påstådda Isis-mål. Men bomberna tycks inte ha stoppat terroristernas framfart i Kobane.

– Orsaken är enkel, de bombar inte de östra delarna av Kobane där Isis anfaller, utan de västra där YPG-styrkorna redan håller emot, säger Eda Duzgun. Vi välkomnar USA:s attacker, men de måste ske effektivt.

• Varför väljer USA att inte bomba på ett mer effektivt sätt?
– Deras strategiska mål är inte att rädda staden. Dom vill ju att Assad ska falla och därför vill de inte eliminera Isis, bara försvaga dem, säger hon och påpekar att även de kurdiska grupperna är motståndare till Assad.

– Men USA:s intressen är inte humanistiska, utan ekonomiska och geopolitiska.

• Inte bara Turkiet, utan även USA och EU har stött rebellgrupper i Syrien. Vad har detta stöd betytt för framväxten av Isis?
– Redan när väst började ge stöd till Fria Syriska Armén, FSA, varnade kurder för detta. FSA var ingen enhetlig grupp, ingen folklig oppositionsrörelse. De bestod av olika grupper med olika ideologier, bland annat al-Qaida, al-Nusra och de som sedan blev Isis. Så Isis kommer ur FSA!

– När de sedan tog över Mosul fick de mer pengar och mer vapen. Och nu säljer de också olja, genom Turkiet. Så samma länder som nu bekämpar Isis har direkt och indirekt stött dem förut.

• Är då verkligen västs ingripande och bombningar i Syrien bra?
– De har bidragit till och orsakat problemen. Därför har de skyldighet att lösa dem.

Eda Duzgun återkommer till att flyganfallen måste koordineras med de kurdiska styrkornas attacker och påpekar att Isis är betydligt bättre beväpnade än de kurdiska grupperna. Hon ifrågasätter också den syriska arméns agerande och menar att de kunnat göra mer om de velat.

• Vad kan vi kräva här i Sverige? Vad borde den svenska regeringen göra?
– Vi måste kräva ett embargo mot de länder som förser Isis med militärt, logistiskt och politiskt stöd, alltså Saudiarabien, Qatar och framförallt Turkiet.

Hon återkommer till hur viktig kampen mot Isis är. Att det handlar om den demokratiska utvecklingen i regionen, och om rättvisa, solidaritet och frihet.

– Det är upp till folket. Man förlorar inte ett krig så länge man inte ger upp.