Hoppa till huvudinnehåll
Av
Utrikesskribent

USA drev ”terroruniversitet”


Syriens president Bashar al-Assad anklagas för att bära skulden till Islamiska statens (IS) framväxt. Såväl Barack Obama som Stefan Lövfen hävdar att det var Assad som släppte ut IS-medlemmar ur syriska fängelser.

Det är sant att Syriens regering utfärdat amnesti och frigett många fångar under de gångna åren. Att en och annan anslutit sig till IS eller andra terrorgrupper är inte förvånande. Men den nu fruktade terrororganisationen har andra rötter.

Flera västmedier har de senaste månaderna istället utnämnt Islamiska statens födelseplats till Camp Bucca i Irak. Det var ett fångläger som drevs av USA under den brutala ockupationen. Som mest satt där 24 000 fångar.

Enligt brittiska Independent har nio av Islamiska statens högsta ledare, inklusive den numera ökände Abu Bakr al-Bagdhadi, varit i USA:s förvar på Camp Bucca under perioden 2003-2009.

Andrew Thompson, Irakveteran, och Jeremi Suri, professor vid University of Texas, skriver i New York Times 1 oktober om betydelsen av Camp Bucca:

”Deras tid i fängelse fördjupade deras extremism och gav dem [Bagdhadi och övriga IS-ledare] möjligheten att öka antalet anhängare. Fängelserna blev i praktiken terroristuniversitet: de hårdföra radikalerna var professorerna, de andra intagna var studenterna, och fängelseledningen spelade rollen av frånvarande förmyndare.”

När USA slutligen släppte ut dem såg de också till att förverkliga sina idéer och samla fler anhängare. Det sistnämnda var inte svårt i ett land som utsatts för långvarig aggression av USA och dess västliga allierande.

Så medan USA pekar finger åt Syrien så drev de själva det som brittiska Independent kallar en ”al-Qaida-skola”.