Hoppa till huvudinnehåll
Av
Utrikesskribent

Var är upprördheten efter den blodiga massakern på syriska barn?

Bombattacken i söndags i utkanten av Aleppoprovinsen är kanske det mest fasansfulla dådet under det sex år långa kriget i Syrien. Uppgifter från Syrien talar om 155 döda, över hälften av dem barn. Många fler uppges vara skadade eller försvunna.


Dådet inträffade vid en vägspärr i staden al-Rashideen. På platsen fanns långa rader av bussar som transporterat främst kvinnor och barn från städerna Fuaa och Kafraya i Idlibprovinsen.

Det är två städer med i huvudsak shiitisk befolkning, som under flera år varit belägrade av al-Qaida och liknande sunniextrema grupper som kontrollerar provinsen. Invånarna i Fuaa och Kafraya har trots mat- och medicinbrist vägrat ge upp och behållit sin lojalitet mot Syriens regering.

Busstransporten i söndags var en följd av att regeringen och de väpnade grupperna slutit ett avtal om evakueringar från Fuaa och Kafraya och från de av armén belägrade städerna Madaya och Zabadani norr om Damaskus.

När bombdådet skedde befann sig bussarna i ett område under de väpnade gruppernas kontroll. Det var också de som i enlighet med avtalet var ansvariga för säkerheten.

Ögonvittnen från platsen berättar att de utsvultna barnen från Fuaa och Kafraya lockades att springa till en bil där potatischips delades ut. Då sprängdes en kraftig bomb.

De filmer som visar förödelsen efter explosionen är närmast outhärdliga att se. Döda ligger överallt. Genom ett krossat bussfönster hänger en sönderbränd kropp av det som var ett litet barn.

Jämfört med utspelen och fördömandena efter den rapporterade kemgasattacken i Khan Sheikhoun 4 april har reaktionerna i väst varit återhållsamma.

Inget utpekande av skyldiga.

Inga anklagelser mot de extremistgrupper som verkar i området eller mot de stater som direkt eller indirekt stött dem. Som Gulfstaterna, Turkiet, USA, Frankrike och många fler.

Inget krav på extrainkallat möte i FN:s säkerhetsråd.

Den syriske journalisten Steven Sahiounie skriver i American Herald Tribune att orsakerna till bombattentatet finns i konflikter mellan de olika väpnade grupperna och deras uppbackare, i detta fallet Qatar och Saudiarabien.

Trots det fasansfulla dådet fullföljde den syriska staten sin del av avtalet för evakueringarna av de fyra städerna.