Hoppa till huvudinnehåll
Av
Kommunistiska Partiet, Gislaved

Varför avgick CIA-chefen Petreaus?

Avgick CIA-chefen David Petreaus på grund av otrohetsaffären? Eller avgick han för att tysta ner USA:s smutsiga affärer i Mellanöstern, som in-blandningen i vapenleveranserna från Libyen till jihadisterna i Syrien?


Apropå CIA-chefens avhopp publicerar den kanadensiska webbsidan Global Research en artikel som menar att David Petreaus avhopp kan hänga ihop med dödandet av USA:s Libyenambassadör, Chris Stevens, på konsulatet i Benghazi i september i år och USA:s stöd till de libyska rebellerna, vilka i sin tur överfört vapen och jihadkrigare till Syrien.

Petreaus var denna vecka kallad att vittna inför olika utskott i USA:s senat om attacken mot konsulatet. Var det egentliga skälet till att han slutade sitt jobb att sanningen om CIA:s verksamhet i Libyen inte ska dras fram i offentlighetens ljus i USA genom de öppna senatsförhören?

Global Reseatch skriver att USA:s ambassad i Tripoli och konsulatet i Bengazi fungerar som rena sambandscentralen mellan Washington och så kallade jihadister. USA samordnar smugglingen av vapen från Libyen till terrorgrupper i Syrien.

”USA har ända sedan 2006 beväpnat den syriska oppositionen. Den nuvarande libyska regeringen är en av de större finansiärerna och vapenleverantörerna till de syriska rebellerna. Detta tar oss till mordet av ambassadör Stevens och den plötsliga avgången av CIA-bossen David Petreaus”, skriver man i artikeln.

Enligt en rad diplomatiska rapporter så användes USA:s konsulat i Benghazi ”i huvudsak för en hemlig CIA-operation”, vilken enligt nyhetsbyrån Reuters ”involverade uppspårandet och återköpandet av tunga vapen som plundrats från den tidigare libyska regeringens förråd”.

Global Research skriver att ”Stevens kan ha haft förbindelser med syriska terrorister. Det finns flera och växande bevis att USA- agenter – i synnerhet den mördade ambassadören Chris Stevens – åtminstone kände till vapensändningarna från Libyen till jihadistiska gudskrigande syriska rebeller”.

I mars 2001, ett decennium innan den arabiska våren inleddes, blev Stevens USA:s officiella sambandsman gentemot den al-Qaidainspirerade libyska oppositionen. Stevens arbetade direkt med Abdelhakim Belhadj från Libyska Islamska kampgruppen.

Sex år senare, 2007, så konstaterade amerikanska West Point Centrat för terroristbekämpning att ”den libyska staden Benghazi var ett av al-Qaidas viktigaste högkvarter och basområde varifrån man sände al-Qaidakrigare till Irak”.

I november 2011 rapporterade brittiska The Telegraph att libyern Abdelhakim Belhadj, som ledare för Tripolis militärråd, mötte folk från Fria Syriska Armén i Istanbul och vid turkiska gränsen mot Syrien. Det var ett försök från den nya libyska regeringen att smuggla in pengar och vapen.

En rad medier, som CNN, The Telegraph och Washington Times, medger numera att al-Qaidaterrorister från Libyen sedan dess flockats till Syrien för att bekämpa den syriska regeringen, och att den syriska oppositionen till stora delar består av al-Qaidaterrorister.

Enligt Global Research är det känt att CIA har skeppat vapen till syriska rebeller som har sin bas i södra Turkiet. ”Med andra ord, så har troligen ambassadör Stevens varit en huvudaktör i att sända libyska terrorister och vapen för att bekämpa den syriska regeringen.”

Andra källor som artikeln refererar till hävdar att konsulatet i Benghazi ”i huvudsak användes i en CIA-operation för att sända soldater och vapen till Syrien”.

Webbsidan refererar i sin artikel till Times of London, vilken tidigare rapporterat om ett libyskt skepp med 400 ton vapen och som i sin last innefattade SAM-7 luftvärns robotar och andra raketvapen. Allt med Syrien som mål.

Stevens använde det kontaktnät han byggt upp med de libyska rebellerna under kriget mot regeringen Gaddafi för att efter mordet på den libyske ledaren styra om sitt arbete till att smuggla vapen och al-Qaidakrigare till Syrien.

I debatten i USA efter anfallet mot konsulatet i Benghazi så anklagades Obama för att ha haft för dåligt skydd av konsulatet. Men förklaringen till det ges i att konsulatet ville hålla så låg profil som möjligt i samband med den hemliga CIA-operationen och ge intryck av att vara ett ”sömnigt” konsulat av den typ som det finns gott om världen över.

Genom att åberopa utomäktenskapliga förbindelser med två kvinnor fick Petreaus en anledning att avgå och slipper därmed de offentliga utskottsförhören i senaten. Och han slipper berätta om vad CIA och USA egentligen haft för sig i libyska Benghazi.
Fakta

Varför avgick CIA-chefen Petreaus?

[[nid: view_mode=inlinenode]]