Hoppa till huvudinnehåll
Av
Utrikesskribent

Varning för falska bilder från Syrien

Allt sedan Syrienkonflikten bröt ut 2011 har falska bilder och filmer spridits av syriska oppositionella för att slå mot den syriska regeringssidan.


LÄS ÄVEN: Madaya och propagandakriget

Filmer från strider i Irak och Libanon har påståtts vara Syrien, gamla bilder från andra sammanhang har använts och vissa fall har photoshoppade eller arrangerade bilder publicerats med syftet att visa på Assadregeringens förbrytelser.

Ett tydligt exempel på detta var när Syriska nationella koalitionens president Ahmad Jarba i januari 2014 twittrade en bild på ett syriskt barn som sov mellan sina föräldrars gravar. Som kommentar skrev den syriske oppositionsledaren: ”Syriens barn blir föräldralösa på grund av Assads brutalitet”.

Men bilden hade inget med Syrien att göra. Den ingick i ett fotoprojekt genomfört av en saudisk fotograf. Pojkens mamma är för övrigt syster till fotografen och i högsta grad levande.

Ahmad Jarba var vid tidpunkten en man som hade tillträde till både Vita huset och EU-makten i Bryssel. Men han brydde sig inte ens om att kolla bildens äkthet. Han spred den för att det gynnade hans intressen. Flertalet av de tusentals som såg bilden lär aldrig ha fått reda på att det var en bluff.

På samma sätt har det varit med många av de bilder och filmer från Madaya som syriska oppositionella tillhandahållit.

En bildserie som fått massiv spridning på sociala medier visar en välmående liten flicka innan svälten tillsammans med fasansfulla bilder på hur hon nu håller på att tyna bort i Madaya. Men sanningen, som libanesiska tidningen Daily Star avslöjat, är att den leende tjejen lever och mår bra hos sin familj i södra Libanon.

Bilden på Maryana, som hon heter, har använts tidigare. Då kallades hon ”Syriens Mona Lisa” och uppgavs leva i ett flyktingläger i Jordanien.

Även bilden på det utsvultna barnet har använts tidigare. Då sades den visa en syrisk pojke i Damaskusförorten Ghouta.

Det finns fler exempel från Madaya.

Den qatariska satellitkanalen al-Jazira publicerade en bild på en utmärglad man med bar överkropp som ligger ner på ett golv. En googlesökning visar att mannen inte har med Madaya att göra. Bilden fanns på webben redan 2009 fast då med annan bakgrund.

Nyhetsbyrån Associated Press (AP) spred en film på en utmärglad ung man, som återgavs av bland andra Washington Post och tyska statliga tv-kanalen ZDF. Men inte heller den mannen har något med den aktuella situationen i Madaya att göra.

Första gången filmen kunde ses var i maj 2015. Då sades den visa det palestinska lägret Yarmouk i Damaskus och användes för att anklaga den syriska armén för att svälta ut Yarmouks befolkning.