Hoppa till huvudinnehåll

De flaggar gult för tre hyresfria månader

Stockholms förorter flaggar gult och kräver stopp för vräkningar, och tre hyresfria månader för de som drabbas av Coronapandemins verkningar.

Nätverket Ort till Ort uppmanar till att flagga gult för kravet på tre hyresfria månader och stopp för vräkningar under coronakrisen.
Privat

Coronapandemin innebär svåra påfrestningar på samhället, och speciellt för dem som redan har små marginaler. Allt fler får svårt att betala hyran när de kastas ut i arbetslöshet och jobben och inkomstmöjligheterna tryter. Nätverket Ort till Ort kräver tre hyresfria månader och stopp för vräkningar för dem som på ett eller annat sätt drabbats av pandemin.

Kampanjen, med affischering och flygbladsutdelning, genomförs i flera av Stockholms förorter, bland annat i Husby och Skärholmen.

– Det Stockholmspolitikerna säger till dem som inte klarar att betala hyran är att man ska kontakta hyresvärden eller sitt bostadsbolag och göra upp en avbetalningsplan, eller få hjälp med försörjningsstöd. Det är ingen lösning, i slutändan blir ju det samma sak. Utgifterna kommer bara längre fram. Man hamnar bara i en ny skuld, konstaterar Alva Nissen från Vårberg, en av aktivisterna i kampanjen.

– Det är inte tillräckligt. Därför kräver vi tre hyresfria månader och stopp för vräkningar. Jag vet att det är vräkningar på gång i Husby, säger Alva Nissen till Proletären.

Vräkningarna av människor som inte klarar att betala kan fortsätta. Regeringen har förklarat att den inte tänker ändra de vräkningsdirektiv som kronofogdarna har.

I uppropet skriver Ort till Ort att ”coronakrisen innebär att många av oss kastas in i otrygghet när vi förlorar anställningar, blir sjuka och inte kan jobba eller måste vårda våra anhöriga. Regeringen har hittills gett stöd till krisande företag och lättnader till människor som äger sina bostäder. Vi som bor i hyresrätt och som i åratal har finansierat våra hyresvärdars vinster förväntas betala våra hyror som vanligt, annars riskerar vi vräkning. Vi kräver därför till att börja med tre hyresfria månader för alla drabbade hyresgäster i Sverige: maj, juni och juli.”

Alva Nissen konstaterar att hyresgästerna hamnat utanför regeringens pengarullning till företag som får miljarder och villaägare som får sina amorteringskrav sänkta.

– Kravet är att de som på något sätt drabbas av krisen ska få tre hyresfria månader, säger Alva Nissen. Vi har kontakt med folk som är i en desperat situation. Och det är många som har drabbats.

Gensvaret på kampanjen har varit bra.

– Mest i Husby, kampanjen utgår därifrån, säger Alva Nissen. Men det hänger flaggor i Bredäng, Skärholmen och Vårberg också.