Hoppa till huvudinnehåll

Privat arbetsförmedling skyr konkurrens

Kommunala arbetsförmedlingar retar gallfeber på privata aktörer inom branschen. Karlshamns kommun har fått nej - med hänvisning till januariavtalet.

Karlshamns kommun fick nej på sin begäran att få agera jobbförmedlare.
Peter Kroon / Arbetsförmedlingen

Statliga Arbetsförmedlingen (AF) och arbetsgivarorganisationen Almega går samman mot kommuner som vill bedriva arbetsförmedling i egen regi. Stöd hämtar de i januariavtalet mellan S, C, L och MP, som stadgar att arbetsförmedlingen ska drivas av privata aktörer.

Nu har Karlshamns kommun fått nej av AF på sin begäran att bedriva arbetsförmedling i egen regi. Almega tackar och bockar, de privata bolagen vill inte ha konkurrens från aktörer som agerar utan vinstintresse.

”Detta är givetvis mycket positivt. Det finns redan närmare ett tiotal fristående jobbförmedlare i Karlshamns kommun, och då är det direkt skadligt att med skattemedel i ryggen gå in och konkurrera med dessa”, säger Almegas Andreas Åström i en kommentar.

Företrädare för de privata arbetsförmedlingarna jublar också. De tycker att konkurrensen är orättvis.

– En kommun är skattefinansierad, inte vinstdrivande och kan inte gå i konkurs. Här konkurrerar vi inte på samma villkor, sade en företrädare för Stockholmsbaserade Hermods arbetsmarknadstjänster till SVT nyligen.

Nu väntar Järfälla, Ovanåker och Ljusdal på besked om de får bedriva kommunal arbetsförmedling.

Det är Centerns arbetspolitiske talesman Martin Ådahl som hårt drivit frågan om de privata arbetsförmedlingarna. Samme Ådahl som nyligen hyllades som Årets C-politiker av centerstudenterna och sedan glatt poserade med priset, en tavla av en brinnande LO-borg.

Det finns dock inga vetenskapliga belägg för att en privat arbetsförmedling skulle vara bättre än en statlig. Det konstaterar Lars Behrenz, docent i nationalekonomi och rektorsråd vid Linnéuniversitetet i en debattartikel på SVT.se:

”De nationella och internationella forskningserfarenheterna av jämförelser mellan offentliga och privata aktörer visar inget stöd för att en privat förmedling fungerar bättre, snarare anger resultaten den omvända slutsatsen. Det är då fullständigt obegripligt att man inte inväntar resultaten av en kontrollerad försöksverksamhet innan man förändrar verksamheten i grunden”, skriver Behrenz.