Hoppa till huvudinnehåll

Stort stöd för lärarstrejk i USA

Tusentals lärare i USA har gått ut i strejk. De protesterar mot låga löner, försämringar i skolorna, och mot de allt hårdare regeringskraven på privatiseringar.

Föräldrar och studenter visar sitt stöd för de tusentals lärare som strejkar i USA mot försämringar och privatiseringar.
Eric A. Gordon

Under paroller som ”Money for kids and education, not for billionaire profit-making” och ”Privatizers, take a hike, education is a right” har 100.000-tals lärare deltagit i olika strejkaktioner över hela USA. Bara i Los Angeles i Kalifornien är just nu 30.000 lärare ute i strejk.

– Jag har 45 elever i en klass och fyra klasser om dagen. Det finns inte en chans att jag kan ge alla elever den uppmärksamhet och det stöd de behöver, säger en lärare till tidningen Peoples World. Skoldistriktets ledning ger oss inga pengar. Om vi behöver något extra till eleverna så får vi köpa det själva.

USA:s utbildningsminister heter Betsy DeVos, en affärskvinna och nära bekant till president Trump. När DeVos blev minister hade hon endast erfarenhet av privat skolväsende som DeVos anser ska främja ”Guds kungadöme”. Hon har gjort sig till en stark taleskvinna för privatisering av skolsystemet.

Bara i Los Angeles finns drygt en halv miljon skolbarn. 23 procent av dem har begränsade kunskaper i engelska och 80 procent kommer från familjer som lever under den gräns som kvalificerar till gratis eller billigare skolmat.

De strejkande har fått ett massivt stöd av föräldrar och studenter. Och av en rockmusiker som vill göra skillnad. Steve Van Zandt, gitarrist i Bruce Springsteens E Street Band och skådespelare i tv-serien Sopranos (klubbägaren Silvio Dante), har anslutit sig till de strejkande:

AP / Steve Van Zandt har anslutit sig till protesterna.

– Det som är bra med att vara en kändis, är att man alltid får bord på restaurangerna och att man kan utnyttja kändiMsskapet till att göra något viktigt, förklarar Steve Van Zandt sitt engagemang för tidningen Rolling Stone. 

– Lärare är en underbetald del av arbetarklassen. Vi har just avslutat en turné, och vart vi än kom stötte vi på strejkande lärare: i West Virginia, Kentucky, Arizona, Oklahoma. Lärarna står just nu i främsta ledet mot det som sker i landet. Och det behövs verkligen, säger Van Zandt.

De strejkande lärarna protesterar mot privatiseringsivern som nu nått skolorna.

– Att privatisera skolorna är bara något bättre än att privatisera fångvården, som är det mest korkade som någonsin genomförts i det här landet, säger Steven Van Zandt. De som slås ut nu är de svagaste. Så vad det handlar om är ett krig mellan rika och fattiga. Det är dags att stå upp och säga att ”nu räcker det”.