Hoppa till huvudinnehåll

Trots Johnsons nedskärningar – brandmän får skulden för Grenfelltragedin

En ny utredning om branden i höghuset Grenfell Towers i London 2017 skyller tragedin på brandmännen. Fackliga företrädare för brandmännen pekar istället ut Boris Johnsons nedskärningar inom brandförsvaret som en bidragande orsak.

Natalie Oxford

72 människor omkom när höghuset Grenfell Towers i arbetarområdet Lancaster West Estate i London fattade eld under natten till den 14 juni 2017. Området är ett av de fattigaste i England.

Nu har en utredning pekat ut stadens brandmän som ansvariga för dödsfallen. Brandmännen lyckades inte evakuera de boende i tid och de var inte förberedda på ett så snabbt brandförlopp, anser utredaren Sir Martin Moore-Bick.

Branden startade i ett trasigt kylskåp på fjärde våningen och åt sig snabbt uppåt genom byggnaden som bara ett år tidigare fått en ny och brandfarlig fasadtäckning, och som helt saknade brandväggar mellan våningarna. Londons brandsoldater har svarat på anklagelserna med ilska och med skarp kritik mot stadens dåvarande borgmästare och numera landets premiärminister Boris Johnson.

Gav Lynch, en av de brandmän som var med och bekämpade elden, skriver på Twitter:

”Jag var en av de brandmän som var med vid Grenfell och jag mår illa när jag ser vad det blivit av det här landet. Boris är mannen som stängde tio brandstationer, plockade bort 30 brandbilar och sparkade över 500 brandsoldater. Han får ingen kritik, men brandmännen får hela skulden.”

Under sin tid som borgmästare i London, 2008-2016, bestämde Boris Johnson att stadens brandkår skulle spara över 100 miljoner pund (1,25 miljarder svenska kronor). Tio brandstationer lades ner, 30 brandbilar togs ur tjänst, två specialutbildade räddningsenheter lades ner liksom tre utbildningscentra för brandmän.

Sammanlagt 876 anställda inom brandförsvaret, därav 552 brandmän, fick sparken. De psykologer och psykiatriker som ska hjälpa brandmännen att bearbeta de ofta hemska saker de tvingas uppleva i sitt arbete, skars ned från 14 till två. När kritiker gick på Johnson om nedskärningarna, bad han dem dra åt helvete (”Get stuffed”).

Den fackligt aktive brandmannen Andrew Scattergood konstaterar på Twitter att ”nu kommer den härskande klassen att peka ut syndabockar bland brandmännen i Grenfell. Men det som hände berodde på den nyliberala politik som avreglerade allt, och som förstörde brandförsvaret. Det här handlar om att profiten går före folkets väl”.