Hoppa till huvudinnehåll
Av

”Budget efter vårdbehov!”

– Regionen måste kräva mer pengar av staten och göra en budget anpassad efter vårdbehoven, säger sjuksköterskan Inga-Lill Atterlöf om de planerade nedskärningarna på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg.


Västra Götalandsregionen går 600 miljoner back för 2011 på grund av minskade statsbidrag och vikande skatteunderlag. För två veckor sedan röstade styrelsen för Sahlgrenska Universitetssjukhuset (SU) i Göteborg igenom en budget som innebär besparingar på 250 miljoner kronor under nästa år. Färre vårdplatser, kortare vårdtider och färre anställda.

Redan i oktober infördes anställningsstopp på SU och sjukhusledningen räknar med att minska personalstyrkan med upp mot 400 personer. Anställningsstoppet innebär att inga vikariat förlängs och på SU:s barnsjukhus, Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus, försvinner en tredjedel av läkarna från barnkirurgen vid akuten innan mars.

På Östra sjukhusets vuxenkirurgi försvinner 43 vikarier vilket motsvarar en hel avdelnings bemanning av sjuksköterskor. Effekten blir att icke akuta operationer får vänta och en allvarlig försämring av vården.

Hårt drabbad när SU sparar blir vuxenpsykiatrin där 20 miljoner skärs bort. Proletären har tidigare berättat om patienter, anhöriga och vårdpersonal som protesterar mot ett minskat antal vårdplatser i en redan hårt ansträngd psykiatrivård. 17 vård- platser ska bort och en avdelning inom beroendevården stänger en månad extra till sommaren.

– Du kan inte trösta fjorton personer med två personal, säger Inga-Lill Atterlöf, sjuksköterska på Östra sjukhuset beroendeklinik. Många av våra patienter mår väldigt dåligt.

Inga-Lill Atterlöf beskriver en tung arbetssituation där folk slutar på grund av dåligt schema och kompetensbrist. Hon är också kritisk till hur patienterna får medicin men nästan inga samtal. De nya nedskärningarna ser hon som en katastrof.

– Regionen beställer för lite vård, helt enkelt, och utgår inte efter behoven. Det är de svagaste som får betala.

Därför vill hon att SU:s budget för nästa år skrotas.

– Regionen måste kräva mer pengar av staten och göra en ny budget anpassad efter vårdbehoven.

Även läkare på SU har reagerat mot de planerade nedskärningarna. I en debattartikel i Göteborgs-Posten kräver barnläkaren Jimmy Célind att anställningsstoppet hävs. ”Sjukvårdspersonal får enligt lag inte gå ut i strejk som riskerar allmänhetens hälsa. Det finns dock ingen lag mot anställningsstopp som riskerar allmänhetens hälsa”, skriver han.

Nu gäller det att personal och patienter tillsammans slår vakt om den svenska sjukvården och kräver av sina landstingspolitiker att de sätter vårdbehov framför en budget i balans.