Hoppa till huvudinnehåll

250 miljoner strejkade i Indien

En kvarts miljard arbetare, bönder och tjänstemän deltog i gårdagens strejk mot premiärminister Modis högerpolitik.

Strejkande arbetare demonstrerar i Västbengalen igår den 26 november.

Fler än en kvarts miljard arbetare, bönder och andra anställda, samt arbetare i den informella sektorn, slöt upp i gårdagens jättestrejk i Indien, utlyst av tio centralorganisationer mot premiärminister Narendra Modis arbetarfientliga politik.

I det folkrika landet med 1,3 miljarder invånare används enheten crore för att beteckna tio miljoner, och det var fler än 25 crore som deltog i strejken, det vill säga otroliga 250 miljoner eller en kvarts miljard. Jordbruksarbetare från hela landet marscherar också mot Delhi för att protestera.

De tio centralorganisationerna som utlyste strejken fördömer Modis attacker på arbetare och bönder under coronapandemin och samlades runt sju krav:

  • En direkt kontantöverföring av 7.500 rupies (cirka 100 dollar) till alla familjer som tjänar under tröskeln för att betala inkomstskatt.
  • 10 kilo gratis livsmedel per person och månad till alla behövande.
  • En utvidgning av lagen som säger att jordbruksarbetare har rätt till 100 dagars lönearbete per år, till 200 dagar. Med höjd ersättning och att lagen ska gälla även i städerna.
  • Tillbakadragande av alla antiarbetare- och antibondelagar.
  • Ett stopp för privatiseringen av offentlig sektor, inklusive finanssektorn. Stopp för bolagiseringen av statliga verksamheter som järnväg och hamnar.
  • Tillbakadragande av tvingande förtidspensionering av offentliganställda.
  • Pension för alla arbetare.

Modis regering har genomfört omfattande avregleringar av jordbruket och arbetsrätten. I september ändrades lagen så att företag med upp till 300 anställda har helt fri uppsägningsrätt, tidigare gällde det företag med upp till 100 anställda.

Strejken genomfördes trots att de strejkande attackerades av polis i flera delstater. Strejken har också fått stöd från Fackliga Världsfederationen, WFTU (World Federation of Trade Unions), som representererar 105 miljoner arbetare världen över. WFTU-anslutna fackföreningar från 35 länder har sänt sin solidaritet och organiserat olika stödaktioner till strejken.

”För att vi vet att de indiska arbetarnas framgång väcker hopp hos alla folk. Och vårt gemensamma hopp finns i klasskamp”, skriver WFTU:s ordförande George Mavrikos på Facebook.

Se här bilder från strejken: