Hoppa till huvudinnehåll

Amazons jobbannons: Analytiker som kan bevaka organiserade arbetare

E-handelsjätten är på jakt efter analytiker som kan kartlägga hot mot företaget – bland annat arbetare som organiserar sig.

Annonserna togs bort efter att de uppmärksammats av media, men finns sparade på Internet archive.
Montage: Proletären

E-handelsjätten Amazon är på jakt efter två nya analytiker till deras kontor i Phoenix, Arizona, som ska arbeta med att kartlägga olika hot mot företaget – till exempel arbetare som organiserar sig. De ska senare rapportera om detta till styrelsen och de större aktieägarna. I jobbannonserna listas även andra hot, som ovänligt inställda politiker och aktivistgrupper. 

Annonserna togs bort efter att de uppmärksammats av media. I ett mejl till webbtidningen Vice skriver Amazons talesperson Maria Boschetti att annonserna inte gav korrekta beskrivningar av jobben. Hon vägrade sedan att svara på tidningens följdfrågor.

Dania Rajendra, ordförande för The Athena Coalition, ett nätverk av olika amerikanska fackliga och arbetsrättspolitiska organisationer kommenterar annonserna:

”Arbetare, och särskilt svarta arbetare, har i månader berättat för oss hur Amazon gjort dem till måltavlor bara för att de har höjt sina röster. Den här arbetsbeskrivningen bevisar att Amazon har för avsikt att fortsätta på samma linje.”

Amazon har en lång historia av fackfientligt beteende. Och snart etablerar de sig i Sverige.

Handelsanställdas förbund säger till Proletären att de ser ”med stor oro” på Amazon, men de hoppas ändå att företaget ska teckna sitt första kollektivavtal i världen när de lanserar verksamheten i Eskilstuna senare i höst.