Hoppa till huvudinnehåll

Barnarbete kan legaliseras i USA

Den amerikanska delstaten Iowas repubikanska ledning diskuterar just nu att åter legalisera barnarbete. ”Vansinne”, säger Charlie Wishman, ordförande i facket AFL-CIO.

Ett livsmedelsföretag i Nebraska fick nyligen dryga böter för att ha anlitat barn till bland annat köttpackning.
U.S. Department of Labor

I delstaten Iowa i norra USA vann Donald Trump presidentvalet 2020 med god marginal. Nu planerar den republikanska ledningen i den relativt lilla staten med 3,2 miljoner invånare att återinföra barnarbete. Enligt den tänkta lagstiftningen ska 14- och 15-åriga barn kunna tvingas arbeta långa dagar på jobb där de kan bli sjuka, skadade eller till och med dö.

Företagen ska inte kunna hållas ansvariga.

– En av bestämmelserna i lagstiftningen i Iowa är att arbetsgivaren ska vara befriad från allt civilrättsligt ansvar även om det som händer är företagets fel. Att de [lagstiftarna] ens har mage att medvetet erkänna att fler unga människor kommer att skadas, och ändå fokusera på att undanta företagen från ansvar, säger Marcy Goldstein-Gelb, vd för National Council for Occupational Safety and Health till The Guardian.

National COSH
Marcy Goldstein-Gelb

Fackföreningen AFL-CIO, USA:s största med nära 13 miljoner medlemmar, protesterar starkt mot förslaget, en republikansk trevare som om den går igenom i Iowa kan spridas också till andra delstater: Arkansas, Ohio, Minnesota, Wisconsin och New Jersey har liknande lagstiftning på gång, överallt uppbackad av arbetsgivarnas organisationer.

Om barnarbete tillåts kommer det naturligtvis att drabba de allra fattigaste barnen.

– Det är helt vansinnigt att vi ska förhandla om en sak som borde varit avklarad och lagd till handlingarna för 100, 120 eller 140 år sedan, säger Charlie Wishman, ordförande för facket i Iowa.

Med vissa undantag, för bland annat barn som arbetar i föräldrarnas småföretag, för tidningsbud och barnskådespelare, har barnarbete av den typ som Iowa nu vill införa varit förbjudet i USA sedan 1938 då president Franklin D Roosevelt tog initiativ till ett förbud. Men på senare tid har flera brott mot arbetslagstiftningen avslöjats i USA: illegala barnarbetare har påträffats i slakterier i Nebraska och Minnesota, i stora bilindustrier som KIA:s och Hyundais fabriker i Alabama i den djupaste södern och i snabbmatsrestauranger som McDonald’s och Dunkin’ Donuts över hela USA.

Skärmdump: USA:s arbetsmarknadsdepartement (United States Department of Labor)

En rapport från USA:s arbetsmarknadsdepartement (US Department of Labor) konstaterar att barnarbetet i USA har ökat kraftigt sedan 2015. Trots en begränsad kontrollverksamhet och ett enormt mörkertal avslöjades bara under 2021 drygt 2.800 fall av barnarbete i farliga jobb. 2022 ökade antalet fall av barnarbete med 37 procent jämfört med året före, och flera barnarbetare omkom i olyckor på jobbet.

Det nya lagförslaget i Iowa ska ge delstatens arbetskraftsmyndighet och utbildningsdepartement möjlighet att bevilja undantag från alla bestämmelser som begränsar arbetstider och typ av jobb. De unga arbetarna ska kunna sättas i jobb med livsfarliga maskiner som klyvare och med de maskiner som används i slakterierna, de ska kunna anställas som truckförare och i förpackningsindustrin.

Barnarbetarnas lön ska också kunna begränsas.

– Alla begränsningar som finns har införts av en anledning: lagstiftningen är till för att se till att barn arbetar i åldersanpassade arbeten eller yrken som är lämpliga för deras ålder. Den här omskrivningen av lagen har potential att försätta barn i farliga situationer, säger Charlie Wissman.