Hoppa till huvudinnehåll

Bluffklinik får behålla skattepengar

Privatägda ätstörningskliniken Mandolean som sagts upp av Region Stockholm beviljas rekonstruktion. De 47 miljoner som regionen kräver tillbaka kan stanna hos ägarna, bland annat bolagstoppen Cecilia Bergh.

Cecilia Bergh, koncernchef Mando Group AB.
Mandolean

I höstas meddelade Region Stockholm att den säger upp avtalet med privatägda ätstörningskliniken Mandolean (Mandometerklinikerna). Regionen konstaterade fakturafusk och ren bluffverksamhet och krävde tillbaka 47 miljoner kommunala skattekronor som bolaget lurat till sig.

Nu har bolaget undvikit konkurs och genom ett beslut i tingsrätten beviljats företagsrekonstruktion. Med det är de 47 miljonerna låsta och stockholmarnas möjligheter att få tillbaka pengarna små.

Regionen begär nu att rekonstruktionen stoppas. En extern granskning har genomförts av Mandoleans ekonomiska situation. Den visar att vinster och förluster har flyttats upp och ner inom bolaget och att den rekonstruktion som beviljats inte är nödvändig. Bolaget skulle ha försatts i konkurs och regionen fått tillbaka sina pengar.

Den socialdemokratiske politikern Stefan Stern, tidigare både statssekreterare och biträdande partisekreterare, är ordförande för Mandometerklinikerna. Han är nöjd med företagsrekonstruktionen och i ett mejl till tidningen Mitt i skriver Stern ”att regionstyret nu i strid med tingsrätten vill avbryta företagsrekonstruktionen och därmed patienternas pågående vård måste anses extremt aggressivt”.

Men den vård den tidigare S-toppen hänvisar till har visat sig vara bluff. I november förra året kunde Proletären konstatera att 80 procent av de som sökt hjälp inte fått träffa legitimerad personal och att klinikerna tagit betalt varje gång en patient bara gjort en anteckning i klinikernas app. Den ”vård” kliniken givit fick hård kritik. Ata Ghaderi, ätstörningsforskare och professor vid Karolinska Institutet, menade att de resultat bolaget redovisade byggde på ”skral evidens [och] okontrollerade rapporter utan vetenskapligt värde”.

När kommunen sade upp avtalet försvarades bolaget bland annat av den skandalomsusade tidigare regionrådet Irene Svenonius (M) som 2018 skrev det senaste avtalet med Mandolean. Även Isabella ”Blondinbella” Löwengrip, prinsessan Sofia och Sophia Granswed Baat, moderat medlem i kommunfullmäktige i Stockholm, tog kliniken i försvar.