Hoppa till huvudinnehåll

Coronaepidemi – då höjer leverantörer priset på skyddsmaterial

Medan vanliga människor går samman och försöker hjälpa de mest utsatta i coronakrisen, väljer leverantörerna av livsviktigt skyddsmaterial att höja priserna.

– Vi har larmat om det här i flera veckor, säger Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen.
Pubsel/CC0

Många skyddsartiklar, livsviktiga för vården av coronavirussmittade, är på väg att ta slut i Sverige.

– Vi har inget överskott av personlig skyddsutrustning, konstaterar Johanna Sandwall som är krisberedskapschef på Socialstyrelsen. Nu ser vi över produktionen av skyddsutrustning.

Det handlar om skyddshandskar, munskydd och visir. Men av de 100 viktigaste artiklarna är 20 just nu mycket svåra att få tag på. Och dessutom har leverantörerna höjt priserna på dem ordentligt. Det handlar om ”rejäla ökningar”, enligt den statliga varuförsörjningsnämnden, med priser som är högre än dem som är angivna i avtalen mellan nämnden och de olika leverantörerna.

Varuförsörjningsnämnden, som leds av kristdemokraten Bechet Barsom, har ännu inte tagit ställning till hur den, eller staten, ska agera mot de kraftiga prishöjningarna.

– Vi har larmat om det här i flera veckor, säger Johanna Sandwall. Regionerna har också slagit larm. Men vi får inga stora leveranser längre. Vi måste börja använda de resurser vi har på rätt sätt nu och kanske ställa om produktionen för att få fram skyddsutrustning.

Men också i handlarledet har priserna på skyddsutrustning höjts. I Stockholm säljer till exempel privatägda apoteket St. Erik munskyddspaket för 900 kronor. I Kalmar misstänks en anställd på ett av sjukhusen ha stulit munskydd, och sålt dem via nätet. På Södersjukhuset är flaskorna med handsprit fastlåsta för att de inte ska stjälas.

Flera tillverkare av skyddsutrustning och läkemedelsutvecklare gör stora vinster just nu. Enligt tidningen Privata Affärer började amerikanska företag som Nanoviricides, Inovio och Novavax att stiga kraftigt på börsen redan i början av coronakrisen med ökningar på över 40 procent.