Hoppa till huvudinnehåll

Ebba Busch: Leta mineraler åt gruvindustrin på din skogspromenad

Näringsminister Ebba Busch (KD) har gärna en gruva på sin bakgård. Nu återuppväcker hon den gamla Mineraljakten, senast arrangerad 2014 och uppmanar svenskar att leta värdefulla mineraler på sina skogspromender åt gruvföretagen.

Regeringen och näringsminister Ebba Busch (KD) uppmanar nu svenskar att själva leta efter mineralfyndigheter åt gruvbolagen när de är ute i skogen.
LKAB/Hans Berggren

Regeringen vill väcka liv i den mineraljakt som pågick Sverige mellan 1967 och 2014 och har anslagit tre miljoner i prispengar till den som hittar en sällsynt mineral. Den SD-ledda regeringen vill se svenskarna leta mineraler, gärna på jungfrulig och oprospekterad mark.

En nickel- eller litiumgruva på bakgården, kanske? Näringsminister Ebba Busch (KD) verkar inte ha något emot det.

– Jag hoppas att fler svenskar ska känna: Jag vill ha en gruva på min bakgård. Man kommer aldrig att ha den precis i sin trädgård bredvid rododendron, men ja, säger Busch till TT. Jag hoppas att svensken ska vara med och under sina kantarell- och skogspromenader faktiskt hitta ytterligare fyndigheter. Sverige är underprospekterat och bokstavligen en guldgruva.

1967 var första pris i Mineraljakten 50.000 kronor. Hur hög prissumman blir nu är inte klart, men Busch har via näringsdepartementet anslagit tre miljoner kronor.

– Sverige kan bli en tung stormaktsnation i Västvärlden om vi vågar nyttja de fyndigheter som vi misstänker finns i den svenska jordskorpan.