Hoppa till huvudinnehåll

”En seger för kärleken”

I helgen röstade en stor majoritet på Kuba för en lagändring som ger samkönade par rätt att gifta sig. En seger för Kuba och för kärleken, säger landets president Miguel Diaz-Canel.

En kvinna röstar i folkomröstningen om Kubas nya familjelagstiftning.
TelePinar

I söndags gick det kubanska folket till valurnorna för att folkomrösta om ny familjelagstiftning. En klar majoritet, 66,8 procent, röstade för att anta den nya lagstiftningen som bland annat säger att äktenskap ingås av två personer, inte som tidigare av en man och en kvinna.

– En seger för Kuba, för folket, för de berörda och för kärleken, och som också har utgjort en seger för det demokratiska deltagandet i det socialistiska bygget, säger Kubas president Miguel Diaz-Canel i en video publicerad på Twitter.

– Vi betalar en skuld till de generationer som väntat i åratal på att kunna bilda familj, fortsätter presidenten. Rättvisa har skipats genom att ja-sidan vann.

Även om den kubanska revolutionen gjort enorma sociala framsteg sedan segern 1959, inte minst vad gäller utbildning och sjukvård, så har befolkningen också – precis som resten av det katolskt influerade Latinamerika – dragits med seglivade och förlegade attityder och fördomar, och homofobin har varit utbredd på ön.

Att samkönade par nu får rätt att gifta sig kan också sägas vara något av en seger för presidenten själv. Miguel Diaz-Canel har länge varit engagerad för hbtq-rättigheter, liksom förre presidenten Raul Castros dotter Mariela Castro – som varit en av de största förespråkarna för den nya lagstiftningen. 

Det var i samband med att Kuba tog fram en ny konstitution 2018 som arbetet påbörjades också med en ny familjelagstiftning. Men de föreslagna ändringarna kom inte med i den slutliga versionen av grundlagen som en stor majoritet av kubanerna (90 procent) röstade igenom i februari 2019.

Redan i den nya konstitutionen fanns dock en paragraf som förbjuder diskriminering på grund av sexuell orientering, vilket gjorde Kuba till ett av bara elva länder i världen med liknande grundlagsskydd, enligt den internationella organisationen ILGA. Sverige är ett av de övriga tio.

En annan förändring i familjelagstiftningen är att det införs en åldersgräns på 18 år för att få gifta sig, för båda könen. Tidigare fick pojkar gifta sig från 16 års ålder och flickor från 14 års ålder. 

Samtidigt som Miguel Diaz-Canel och det kubanska folket kan glädjas över ja-sidans seger – trots att religiösa samfund på Kuba kampanjat mot den nya lagen – är landet fortfarande i en mycket svår ekonomisk situation, vilket presidenten också påminner om. USA:s kriminella blockad mot Kuba gör att bristen är stor på många viktiga produkter.

Valdeltagandet i söndagens folkomröstning var 74 procent. Det kan jämföras med parlamentsvalet i Italien samma dag, där bara 63 procent av de röstberättigade gick till valurnorna i valet som gav segern till Giorgia Melonis högerextrema och socialkonservativa parti Italiens bröder. Två länder som drar åt diametralt olika håll i synen på kvinnors och hbtq-personers rättigheter.