Hoppa till huvudinnehåll

Fredsloppet och Mixgården i gemensam insamling

Löparevenemanget Fredsloppet och ungdomsgården Mixgården genomför i år en gemensam insamling till kvinnoorganisationen UPWC i Palestina.

Axel Lyckberg, från Fredsloppet, och Lina Renholm Nyby, från Mixgården, vid deras gemensamma bord vid Hammarkullenkarnevalen, där insamlingen under dagen redan gav 10.000 kr.
August Eliasson/Proletären

Både ungdomsgården Mixgården och idrottsevenemanget Fredsloppet i Göteborg har i många år samlat in pengar till ungdomsverksamhet och i solidariet med kämpande folk världen över. I år slår de ihop sina insamlingar tillsammans med Björkåfrihet med målet att samla in 100.000 kr till den palestinska kvinnoorganisationen Union för Palestinian Women’s Committee, UPWC.

– Vi har ett samarbete med Fredsloppet sedan tidigare, där de arrangerar Minifredsloppet på vårt grill-VM, och vi har deltagit på Fredsloppet i september. I år beslöt vi att göra gemensam sak tillsammans med Björkåfrihet, säger Lina Renholm Nyby till Proletären när vi träffar dem på hemmaplan, vid Hammarkullenkarnevalen i Hammarkullen, Göteborg.

Kvinnoorganisationen UPWC arbetar med kvinnors politiska deltagande och ekonomiska rättigheter, men också med barns rättigheter genom till exempel förskolor och sommaraktiviteter.

– De tar också tydlig politisk ställning för Palestinas rätt till självbestämmande, säger Axel Lyckberg från Fredsloppets arrangörsgrupp.

Mixgården har lång erfarenhet av solidaritetsinsamlingar genom projektet Fixarna som startade år 2000 med en insamling till ungdomar i Venezuela efter översvämningarna samma år.

– Ungdomar jobbar och samlar in pengar till ändamål någonstans i världen. Det är av ungdomar, från ungdomar, till ungdomar, säger Lina Renholm Nyby.

Fredsloppet, som arrangeras av idrottsföreningen Proletären FF och flera andra organisationer, har arrangerats varje år i Slottskogen, Göteborg, sedan 1985.

– Under många år stödde Fredsloppet kampen mot apartheid i Sydafrika. De senaste åren har vi främst samlat in pengar till palestinsk verksamhet, berättar Axel Lyckberg.

Nu hoppas Lina Renholm Nyby och Axel Lyckberg att så många som möjligt vill stödja insamlingen, genom att delta på Mixgårdens och Fredsloppets aktiviteter. Den 27 juni arrangerar Mixgården grill-VM i Hammarkullen dit alla är välkomna att anmäla sitt lag, och den 21 september anordnas Fredsloppet i Slottskogen, dit man kan anmäla sig till på fredsloppet.se.

– Om andra verksamheter och organisationer vill hjälpa till, så är det mer än välkommet. Och följ oss gärna på sociala medier, avslutar Axel Lyckberg.

Följ Mixgården eller Fredsloppet på Facebook och Instagram. Du kan också anmäla dig till Fredsloppet på fredsloppet.se.