Hoppa till huvudinnehåll

Göteborgs kommunala bostadsbolag vill höja hyrorna

Trots minskade kostnader på grund av inställt underhåll under coronapandemin vill nu Göteborgs allmännyttiga bostadsbolag höja hyrorna.

73.000 hushåll berörs av den hyreshöjning som Göteborgs kommunala bostadsbolag vill driva igenom.
Framtiden

Göteborgs kommunala bostadsbolag, samlade inom koncernen Framtiden, yrkar på 2,2 procents hyreshöjningar för 73.000 hushåll. Medan Hyresgästföreningen kräver frysta hyror och framhåller att det är människor som bor i hyresrätter som är hårdast drabbade av coronapandemin.

– Sannolikt har underhållet dessutom varit billigare i år än vanligt eftersom mycket ställts in. Stigande underhållskostnader är ett av de vanligaste argumenten vi möter. Nu har inte motparten haft de kostnader de räknade med förra året. Hävdar de något annat så kommer de att få bevisa det, säger Carl-Johan Bergström, förhandlingschef för Hyresgästföreningen region Västra Sverige, till Hem och Hyra.

Samtidigt har smittspridningen återigen börjat öka i Sverige. I en undersökning som Enkätfabriken gjort på uppdrag av Hyresgästföreningen visar det sig att fyra av tio hyresgäster fått minskade inkomster eller en försvagad privatekonomi på grund av pandemin. Undersökningen visar även att fyra av tio känner en oro för att klara av hyran varje månad under pandemin.

– För oss hyresgäster är det vansinnigt i dessa tider samtidigt som underhållet satts på undantag. Det finns ingen som helst anledning annat än att de är vinstdrivande företag, säger hyresgästen och aktivisten Per Bergh till Proletären.

Vad anser du vore en rimlig hyreshöjning?

– Ingen alls.

I våras höjde Framtiden AB hyrorna för de 73.000 hushållen med 1,8 procent i Göteborg efter att först ha yrkat på 3,3 procents hyreshöjningar. Förhandlingarna fick då avgöras av parternas gemensamma tvistelösningsorgan Hyresmarknadskommittén.

Även i Stockholm vill det kommunala bostadsbolaget Familjebostäder se en hyreshöjning med 2,8 procent, trots en vinstprognos på 354 miljoner kronor för 2020.

Proletären har varit i kontakt med Eva Paulsson, hyresmarknadsansvarig för Förvaltnings AB Framtiden, som först var positiv till att ställa upp på intervju men som efter att fått frågorna skickade till sig fortfarande inte svarat vid den här tidningens pressläggning.