Hoppa till huvudinnehåll

Byggnads kongress: Han vill stoppa bemanningsföretagen

– Vi fastanställda måste driva frågorna om bemanningsföretag och tillfälliga anställningar, säger Ulf Nilsson, som är en av delegaterna på Byggnads kongress i helgen.

Ulf Nilsson kommer att argumentera för ett förbud mot bemanningsföretag på Byggnads kongress.
Jenny Tedjeza

I helgen håller fackförbundet Byggnads kongress i Göteborg. Ulf Nilsson, facklig sekreterare i Kommunistiska Partiet, är en av 20 delegater från Byggnads Väst. 

Regionen har antagit ett 40-tal motioner som delegaterna kommer att argumentera för på kongressen. Det handlar om allt från glasögon och parkeringstillstånd till pensionerna, strejkrätten och EU.

Ulf Nilsson, som var delegat på kongressen för fyra år sedan också, kommer att driva frågan om ett förbud av bemanningsföretag igen. En motion han själv har lämnat in och regionen ställt sig bakom. 

Förra gången blev det stor debatt om bemanningsföretagen på kongressen, även om förbudslinjen förlorade den gången.

Varför är frågan om bemanningsföretag så viktig?

– Bemanningsföretagen bidrar till förslumningen av branschen. Det öppnar upp för splittring och det blir svårare att ena folk. Och det gäller inte bara byggbranschen.

Bemanningsföretagen bidrar till förslumning av branschen och öppnar upp för splittring.

Ulf Nilsson pekar på hur bemanningsanställda blir som ett b-lag och att de också är överrepresenterade vid olyckor och dödsfall. Han menar också att legaliseringen av bemanningsföretag på 1990-talet har öppnat upp för andra typer av tillfälliga anställningar.

– Det är vi som är fast anställda som måste driva de här frågorna. De andra kan inte.

Även den här gången yrkar förbundsstyrelsen avslag på Ulf Nilssons motion mot bemanningsföretag. När det kommer till kortare arbetstid, en annan fråga Ulf Nilsson brinner för, vill förbundsstyrelsen gå avtalsvägen.

– Det ena måste inte stå i motsättning till det andra. Men förr eller senare måste ju avtalade framgångar bli lagstadgade rättigheter. 

Byggnads medlemmar har redan i dag en avtalad arbetstidsförkortning på 40 timmar om året. Timmar som kan användas vid klämdagar, tandläkarbesök osv. Men bara efter arbetsköparens godkännande.

– Våra 40 timmar är en förbättring i det lilla, men de förändrar inte arbetstidsnormen.

Inför kongressen har delegaterna i väst träffats tre gånger för att förbereda kongressförhandlingarna.

Även om Ulf Nilsson är ensam kommunist bland många socialdemokrater upplever han att det är högt i tak på mötena.

– Förr var det mer låsta positioner. En känsla av att ingen lyssnade på den andra sidan och det var vi säkert delaktiga i också. 

– Men de andra delegaterna är klassmedvetna, stridbara och pålästa. Jag känner mig hemma trots att vi har olika partitillhörighet.

Han hoppas att det är ett tecken på att politiskt och fackligt medvetna arbetare börjar se till det som förenar istället för det som skiljer dem åt.

– Idag gäller det att vi ser vilka som är huvudmotståndarna och gemensamt försöker bromsa deras attacker.