Hoppa till huvudinnehåll

Högeroppositionens biståndsbluff avslöjad – pengar gick till topparnas lyxliv

En skandal skakar högeroppositionen i Venezuela. Biståndspengar som skulle användas för att stödja deserterande soldater från Venezuela gick istället till högerpolitikers lyxliv i Colombia, avslöjar tidningen Panam Post.

Högeroppositionens ledare, och självutnämnde presidenten, Juan Guaidó tar emot ”humanitärt bistånd” från USA:s vice president Mike Pence. Hur stor del av biståndet från USA som gått till lyxliv i Colombia är ännu oklart.
US Embassy of Argentina

I februari anklagade Venezuelas högeropposition och USA den socialistiska regeringen för att vägra släppa in humanitärt bistånd till landets behövande befolkning. Bilderna på lastbilarna vid gränsbron kablades ut över hela världen och många förfasades över hur ”diktatorn” Maduro förvägrade sin befolkning humanitärt bistånd.

Nu visar avslöjanden i den Miami-baserade, och knappast Madurovänliga, tidningen Panam Post att stora summor av de insamlade biståndspengarna spenderades på helt andra saker. Nämligen på oppositionstopparnas lyxliv, med dyra hotell, uteliv och shopping i Colombia.

Det var under försöket att vid den colombianska gränsstaden Cúcuta föra in amerikanskt bistånd i Venezuela i februari som Kevin Rojas och Rossana Barrera, båda med höga positioner inom Juan Guaidós parti Folkets vilja, fick pengar som skulle gå till venezuelanska soldater som deserterat från Venezuelas armé. Genom att överdriva antalet soldater som deserterat och lämna falska uppgifter om hotell som skulle husera desertörerna, samt försök att arrangera falska insamlingsgalor, kunde Rojas och Barrera förskingra stora summor pengar, rapporterar Panam Post.

Till råga på allt ska de deserterande soldaterna, enligt Panam Post, främst ha bestått av mer eller mindre kriminella element och lycksökare som roat sig med prostituerade och alkohol när de kommit till Colombia.

Colombianska myndigheter ska enligt Panam Post ha fattat misstankar efter obetalda hotellräkningar och de båda högerpolitikernas lyxliv i Colombia, och uppmärksammat Juan Guaidó om vad som pågick. Han ska dock ha ignorerat varningen. Avslöjandet, som också nått internationella medier, skakar nu högeroppositionen i Venezuela och Juan Guaidó har tvingats att beordra en utredning mot Kevin Rojas och Rossana Barrera.

Hur mycket pengar högertopparna ska ha förskingrat är oklart, men Rossana Barrera rapporteras sakna kvitton för kostnader på minst 100.000 dollar. Panam Post skriver också att 60 procent av den mat som ska ha donerats av länder till högeroppositionen som ”bistånd” ska ha lämnats att ruttna. Enligt ytterligare uppgifter publicerade av Panam Post är stora summor pengar, donerade av kändisar i USA – däribland John F Kennedys dotter Caroline Kennedy – helt enkelt försvunna.

Redan i februari anklagade Venezuelas regering oppositionen för att bluffa om biståndet, som pekades ut som en del i kuppförsöket mot president Nicholas Maduro. Då hävdade många svenska medier att Venezuelas militär bränt lastbilar med humanitärt bistånd – ett påstående som New York Times senare avslöjade var en bluff. I själva verket var det aktivister från oppositionen som kastat molotov-cocktails mot lastbilarna som fattat eld.