Hoppa till huvudinnehåll

Kommentar: Hycklande stöd för Israel mot Iran

USA, Sverige och andra länder fördömer kraftfullt Irans svar på Israels attack på Iran – men sade inget när Israel attackerade Irans konsulat i Syrien.

Joe Biden i möte med nationella säkerhetsrådet efter Irans attack på Israel i lördags.
Adam Schultz/Official White House Photo

Så kom det i lördags kväll, Irans svar efter Israels krigshandling den 1 april. Då Israel mördade flera iranska toppgeneraler i en flygattack mot Irans konsulat i Syrien.

Två veckor senare skickade Iran och dess allierade miliser i regionen närmare 300 drönare och robotar mot Israel, varav de allra flesta sköts ner av Israels luftvärn tillsammans med allierade som USA och Storbritannien.

Till skillnad från i Damaskus, där tio personer dödades i Israels attack som totalförstörde konsulatbyggnaden, dog ingen i Israel under helgens motattack – som Iran varit pressad att genomföra för att inte tappa ansiktet på hemmaplan och i regionen.

I söndags skrev Irans FN-delegation på X att saken därmed var utagerad. Efter att Teheran svarat oväntat kraftfullt mot Israel – men där Israel och dess uppbackare förvarnades med flera timmar på sig att förbereda försvaret, och där Iran uppenbart inte ville orsaka dödsoffer som Israel skulle hämnas. 

Ändå innebär Irans svar en historisk eskalering som riskerar leda till ett israeliskt svar direkt mot Iran, då Iran aldrig tidigare attackerat Israel från sitt eget territorium. Iranstödda milisgrupper som libanesiska Hizbollah har skjutit raketer mot Israel med Irans goda minne, men från Libanon eller Syrien.

Inte alla drönare sköts heller ner. Iran ska symboliskt nog ha lyckats skada den militärbas som F-35-planen som avfyrade raketerna mot konsulatet i Damaskus lyfte från.

De väntade reaktionerna från omvärlden visar än en gång på den USA-ledda västvärldens totala hyckleri. USA:s president Biden sade omedelbart efter attacken att USA:s stöd till Israel är ”järnhårt” och fördömde Irans attack.

Detsamma gjorde Sveriges regering genom utrikesminister Tobias Billström. Samma regering och samma utrikesminister som i oktober förra året – när Israel redan dödat fler än 5.000 palestinier varav 2.000 barn i Gaza – kallade Israels svar på Hamas attack två veckor tidigare för ”proportionerligt”.

Sverige fördömde inte heller Israels attack på Irans konsulat i Syrien, ett internationellt brott mot två länders suveränitet. Irans FN-delegation skrev på X i torsdags att om bara FN:s säkerhetsråd hade fördömt attacken i Damaskus hade inget militärt svar behövts.

Ukrainas president Zelenskyj fördömde också Irans svar och sade att Ukraina liksom Israel behöver västvärldens skydd mot ”rysk och iransk terrorism”, medan Frankrikes president Macron uppmanat till isolering av Iran och utökade sanktioner mot landet.

Israel är det enda land i världen som kan utföra ett regelrätt folkmord på palestinierna, bomba i tre länder samtidigt – och ändå framställa sig själva som offer.

Israel bombar förutom i Gaza regelbundet i såväl Syrien som Libanon, och är det enda land i världen som kan utföra ett regelrätt folkmord på palestinierna, bomba i tre länder samtidigt – och ändå framställa sig själva som offer.

Den här gången har de dock fått en bättre chans än på länge att dra på sig offerkoftan – sedan den 7 oktober närmare bestämt – och det är en chans som de mer framsynta i Washington är angelägna om att Israels extremhögerregering tar. Kritiken har växt i USA mot Bidens uppbackning av Israels pågående folkmord i Gaza, och med presidentvalet runt knuten vill Biden definitivt inte ha ett krig mellan Israel och Iran.

Efter Irans attack ökar sympatin från det så kallade internationella samfundet åter för Israel, vilket Biden i informella samtal med Israel ska ha uppmanat premiärminister Netanyahu att inte kasta bort genom ett förhastat motdrag. 

Alla kommentatorer är överens om att varken USA eller Iran vill ha en fortsatt eskalering i regionen, och det är möjligt att Teheran genom ombud i någon mån stämt av lördagens svar med Washington. Biden har också sagt att USA inte kommer att delta i en israelisk vedergällning.

Alla är också överens om att Bidenadministrationen bakom stängda dörrar gör allt för att få Israels krigskabinett att låta bli att svara så att Iran känner sig tvungna att svara ännu hårdare, vilket man utlovat från Teheran – i en ond cirkel som kan få hela Mellanöstern att explodera.

Men Israel är den oberäkneliga faktorn i ekvationen, som redan visat att man inte bryr sig om vad USA säger när det gäller Gaza, och som lyckades provocera fram helgens iranska attack.

Washingtons informella budskap till Israel grumlas också av Bidens offentliga uttalanden om USA:s villkorslösa stöd, och av den fortsatta vapenexporten från USA till Israel – trots Bidens lika hycklande budskap om att vilja mildra palestiniernas lidande.