Hoppa till huvudinnehåll

Kommentar: Israeliska massakrer med USA-byggda bomber

Talespersonen för den palestinska regeringen på Västbanken ger USA skulden för bombningen av en skola i Gaza i lördags där omkring hundra flyktingar dödades.

Gazabor sörjer familjemedlemmar och vänner som dödades i Israels bombning av al-Tabi'in-skolan i centrala Gaza i lördags morse, när fördrivna palestinier gjorde sin morgonbön i skolan.
Wafa News Agency

Medan Israel väntar på Irans och Hizbollahs svar på de israeliska terrorattackerna för två veckor sedan, då Hamas politiska ledare Ismail Haniya mördades i Teheran och Hizbollahs befälhavare Fuad Shukr i Beirut, fortsätter den israeliska armén IDF folkmordet på palestinier i Gaza.

I lördags dödades omkring hundra personer som tagit sin tillflykt till en skola i Gaza city. IDF påstår att skolan bombades för att Hamaskrigare befann sig där, en förklaring som Israels i särklass viktigaste uppbackare stämmer in i.

Talespersonen för USA:s utrikesdepartement Vedant Patel upprepade på måndagen Israels påstående om att Hamassoldater befunnit sig i skolan, även om han också tillfogade den sedvanliga brasklappen om att USA vill att Israel dödar så få civila som möjligt.

– Vi har varit tydliga till våra partners i Israel att varje möjlig ansträngning måste göras för att minimera civila skador, sade Patel.

Ironiskt nog sade han också apropå uppgifter om att Iran är på väg att leverera missiler till Ryssland att Washington kommer att fortsätta bedöma regeringen i Teheran utifrån dess handlingar, inte deras ord.

USA hade nämligen själva kunnat göra en enkel ansträngning för att få slut på slaktandet i Gaza, genom att helt enkelt sluta skicka vapnen till Israel som dödar Palestinas barn. På lördagsmorgonen skrev CNN:s journalist Allegra Goodwin på X att den amerikanska kanalen kan bekräfta att det var en USA-tillverkad GBU-39-bomb som användes i massakern mot skolan.

Talespersonen för Palestinska myndighetens president Mahmoud Abbas på Västbanken lade skulden på USA för sitt ekonomiska, militära och politiska stöd till Israel.

Lördagens är en av flera tusen massakrer som Israel genomfört med USA:s hjälp de senaste tio månaderna i Gaza, sedan motståndsattacken på ockupationsmakten den 7 oktober förra året. I måndags släppte Hamasregeringens mediekontor i Gaza färska siffror på Israels dödande.

De visar bland annat att närmare 16.500 barn dödats sedan den 7 oktober och drygt 11.000 kvinnor, i sammanlagt 3.486 massakrer. 885 av de 39.897 då bekräftade döda var medicinsk personal, och 168 var journalister – aldrig förr har så många journalister gjorts till måltavlor i ett krig, något som deras levande ”kollegor” i massmedia tiger om i den förljugna proisraeliska rapporteringen i Sverige och andra västländer.

Sju massgravar med sammanlagt 520 kroppar har upptäckts inne i de sjukhus som Israel återkommande attackerat. Cirka 10.000 cancerpatienter är i akut behov av vård, och 60.000 gravida kvinnor är i risk på grund av den förstörda sjukvården. 69 procent av alla offer är kvinnor och barn.

Ändå är budskapet från USA, som upprepades av Vedant Patel på måndagens presskonferens, att USA står bakom Israel till hundra procent. Det visar man i praktiken inte bara genom de fortsatta vapenleveranserna utan också genom att förflytta krigsfartyg till regionen i väntan på Irans och Hizbollahs svar på Israels brott mot Irans och Libanons suveränitet.

USA:s försvarsminister Lloyd Austin meddelade i måndags att Pentagon förutom hangarfartyget USS Abraham Lincoln, som redan var på väg, också skickar den robotbestyckade ubåten USS Georgia till Israels ”försvar”. Samtidigt fortsätter ockupationsmakten Israels folkmord i Gaza, med USA:s benägna bistånd.