Hoppa till huvudinnehåll

Ja till fack på Amazon

Arbetarna på Amazon på Staten Island i New York har röstat för en fackförening på anläggningen. Unga amerikanska arbetare står bakom en våg av facklig organisering.

Amazonarbetare på Staten Island, NY, fick till ett fackförbund – Amazor Labor Union.
Facebook/ALU/Raz Lion Tristan

Arbetarna på näthandelsbolaget Amazons anläggning JFK8 på Staten Island i New York, får bilda fackförening. Statliga National Labor Relations Board (NLRB), som enligt lag ska ge grönt ljus till omröstningarna, se över dem och sedan fastställa resultatet, har godkänt resultatet från omröstningen på Staten Island: 2.654 röster för, 2.131 emot.

Omröstningen på Staten Island är bara en av många fackliga kampanjer i USA just nu. Spjutspetsen riktas mot de ”nya jobben” som på Amazon och på kafékedjan Starbucks. Arbetare på 30 Starbuckskaféer har vänt sig till NLRB för att få genomföra en omröstning om att få bilda fackförening, en begränsad men viktig början.

De fackliga har vunnit i fem av de sex Starbucks-omröstningar de fått fram i Buffalo i delstaten New York. I fredags röstade de anställda på Starbucks största kafé, på Manhattan i New York, för facklig organisering. Fackavdelningar byggs också i Boston (Massachusetts) och Meza i Arizona. Just nu pågår organisering i Portland i Oregon och i Memphis, Tennessee.

Amazon Labor Union
Flygblad från Amazon Labor Union.

Det är främst unga arbetare som ligger bakom den nya fackliga driven i USA: enligt en undersökning publicerad av TV-bolaget CNBC tycker 77 procent av de unga amerikanerna mellan 18 och 34 år att fackföreningar är en bra idé. Idag är den fackliga anslutningsgraden i USA bara 10,3 procent. 

NRLB har beordrat omval på Amazons anläggning i Bessemer i delstaten Alabama i den djupt antifackliga södern. Detta sedan bolaget för ett år sedan mötte organiseringen med en omfattande antifacklig propaganda och hot mot aktivister.

Den gången förlorade ja-sidan. I den senaste omröstningen är resultatet jämnt, och rösträkningen pågår. Den fackliga sidan har dock även den här gången fört en ojämn kamp mot Amazons union-busting.

– Amazon kommer att fördröja allt, säger arbetsrättsadvokaten David Rosenfeld till CNBC. De kommer inte att gå in och göra det som är rätt, eftersom det skulle uppmuntra andra arbetare inom koncernen att organisera sig.