Hoppa till huvudinnehåll

Korruption och privatiseringar bakom dödlig tågolycka

EU har vräkt pengar över den grekiska infrastrukturen. Pengar som kunde ha förhindrat tågolyckan då 57 människor omkom i förra veckan, men som istället har försvunnit till privata järnvägsbolag och korrumperade tjänstemän och regeringsföreträdare.

Studenter i Aten deltog i generalstrejken som hölls den 8 mars i protest mot försämringarna i järnvägen.
Nikos Likomitros

Sedan 2014 har EU betalat 700 miljoner euro, motsvarande nästan åtta miljarder kronor till Grekland för att modernisera landets hårt privatiserade järnvägssystem. En privatisering som tvingats fram av – EU.

Till det kommer ytterligare motsvarande nära 1,5 miljarder i ytterligare bidrag genom EU:s så kallade återhämtningsfond, en del av dess återuppbyggnadsplanen efter coronapandemin. Svenska skattebetalare har bidragit med hundratals miljoner i de summor som skickats över till Grekland.

Men inget har hänt.

Pengar har istället försvunnit till korrumperade politiker och tjänstemän på olika nivåer och ägarna till de privata järnvägsbolagen har använt pengarna till annat. Korruptionen i Grekland är omfattande: i slutet av december greps EU:s vice ordförande, grekiskan Eva Kaili för korruption. En polisutredning i Bryssel konstaterade att Kaili hade omfattande ekonomiska medel på bankkonton och att hennes far hade stora summor i en resväska i sitt hem.

Polisen frös också tillgångarna i det bostadbolag som Kaili och hennes man äger. Enligt utredningen har Kaili förbindelser till gulfdiktaturen Qatar.

Eva Kaili tillhör det socialdemokratiska partiet PASOK-KINAL. Tillsammans med Kaili greps också andra socialdemokratiska politiker och funktionärer, som Internationella transportfederationens ordförande Luca Visentini och förre parlamentsledamoten Pier Antonio Panzeri, båda från Italien.

De grekiska järnvägarna är hårt privatiserade. En privatisering EU tvingat fram i sviterna av den ekonomiska krisen i Grekland för ett knappt decennium sedan då EU tvingade Grekland att sälja av statlig egendom för att rädda bankerna. 2017 privatiserades det statliga järnvägsbolaget och är nu Hellenic Railways Organisation, en underavdelning till ett italienskt bolag. Utöver det bolaget finns flera mindre privatägda bolag inom järnvägstrafiken.

Bolaget har köpt upp utrangerade tåg från Schweiz, tåg som redan för 20 år sedan användes enbart som reservtåg i Schweiz, och som annars skulle ha sålts som skrot.

En 59-årig stationsmästare i staden Larissa har åtalats för dråp av vårdslöshet och som skyldig till den tragiska olyckan nyligen. Men de som verkligen bär skulden, menar det grekiska järnvägsfacket, är järnvägsbolagen. Facket konstaterar att säkerhetssystemen – just de som EU pytsat in miljarderna till – inte fungerat och att det varit så länge, trots upprepade fackliga varningar.

I ett öppet brev förra månaden varnade facket till exempel för att spårsäkerheten var illa underhållen. Facket konstaterar också att de upprepade kraven på mer fast personal, utbildning och införandet av modern säkerhetsteknik i flera decennier har ignorerats totalt av de ansvariga myndigheterna och bolagen. Kritiken riktas också mot högerpartiet Ny Demokrati som satsat hårt på privatiseringar och infört lagar som begränsar arbetarnas rätt till delaktighet och insyn i beslutsprocesserna.

I ett tal i parlamentet slog det grekiska kommunistpartiets (KKE) generalsekreterare Dimitris Koutsoumbas fast att det inte handlade om en olycka, utan om ett brott:

– Som alla brott har även detta orsaker och gärningsmän. Regeringen är skyldig, för när järnvägsarbetarnas fackföreningar och KKE:s parlamentsledamöter fördömde det dåligt underhållna järnvägsnätet och bristerna och luckorna i säkerhetssystemen, bristen på personal och kritisk infrastruktur, då slog ni dövörat till, sade Koutsoumbas och påminde om hur fackliga frontorganisationen Pames järnvägsarbetare bara 20 dagar för katastrofen varnade för vad som skulle kunna hända.

– Tyvärr bekräftades deras varningar, sade Dimitris Koutsoumbas. Jag önskar att de inte hade blivit det.

De pengar som EU lagt in i det grekiska järnvägssystemet har inte använts där. Enligt Josef Doppelbauer, vd för EU:s järnvägsmyndighet, var det meningen att Grekland skulle haft det europeiska tågkontrollsystemet (ETCS) på plats redan 2020 i den del av järnvägsnätet där den svåra olyckan inträffade.

– Det är verkligen problematiskt att pengarna inte har spenderats som planerat. Det är också problematiskt att driftsättningen av ERTMS har skjutits upp, nu till 2023, sade Doppelbauer i ett uttalande efter olyckan.

ERTMS (European Rail Traffic Management System) är ett standardiserat europeiskt säkerhetssystem för järnvägen.

Yanis Varoufakis, avhoppad finansminister i den tidigare grekiska Syriza-regeringen under Alexis Tsipras, representerar nu vänsternätverket MeRA25 i parlamentet. Syriza är Vänsterpartiets broderparti i Grekland som direkt efter makttillträdet svek alla vallöften om förbättringar för det grekiska folket och ställde sig helt i EU-byråkratins tjänst. I en tweet direkt efter olyckan konstaterade Varoufakis att ”nu är tiden att sörja och se till de skadade och deras familjer. Men sedan måste vi få det grekiska parlamentet att ta tag i de underliggande problemen: att ytterligare en tragedi inträffat på grund av de ohyggliga privatiseringarna av järnvägsnätet”.