Hoppa till huvudinnehåll

M-korruption höjer priset på T-banan

Stockholmarna kan förvänta sig höjda biljettpriser på tunnelbanan. Detta sedan SL fällts i en rättslig process som kan komma att kosta bolaget upp emot 1 miljard kronor.

SL hävde avtalet med Ansaldo. Upprustning av signalsystemet på röda linjen gick istället gick till Siemens.
Proletären

Den moderata korruptionen i Stockholm fortsätter att kosta Stockholms arbetare pengar. De uppemot en miljon människor som varje dag utnyttjar T-banan för att ta sig till och från jobbet kan nu räkna med en höjning av biljettpriset.

Detta sedan en skiljenämnd dömt emot Stockholms Lokaltrafik (SL) i ett mål mot italienska Hitachi Rail. En dom som kan komma att bli dyr för stockholmarna – uppemot 1 miljard kronor.

Det var i november 2017 som SL hävde avtalet med det italienska bolaget Ansaldo, som för drygt 700 miljoner kronor skulle inleda en upprustning av signalsystemet på T-banans röda linje. Istället gick jobbet till tyska Siemens.

Den ytterst ansvarige för miljardrullningen är SL:s ordförande, tillika trafikregionrådet, Kristoffer Tamsons (M). När Ansaldo, som nu bytt namn till Hitachi Rail, blev av med uppdraget stämde bolaget SL för kontraktsbrott.

Proletären har tidigare kunnat berätta att en konsult i den grupp hos trafikförvaltningen inom SL som skulle upphandla det nya signalsystemet är en mycket nära vän till Siemens försäljningschef. Samma konsult skötte också upphandlingen med Ansaldo, men kort efter kontraktsskrivningen lämnade han jobbet på SL för att istället ta jobb på – Siemens.

2019 återvände konsulten till SL och i samma veva började förbindelserna mellan Ansaldo och SL kärva. Konsulten drev nu med stöd av Kristoffer Tamsons fram en brytning med Ansaldo och att jobbet istället skulle ges till Siemens. När SL sedan skrev det nya avtalet med Siemens, fick inga andra företag lägga bud i upphandlingen.

Den skiljedom som nu ger Hitachi Rail rätt i processen konstaterar att skulden för det miljardfiasko som stockholmarna får betala, ligger hos SL och Trafikförvaltningen. Domen, som är hemlig men som DN kunnat redogöra för, visar på en skrämmande brist på organisation inom SL.

Här finns också den ljugande kommunikationschefen Suss Forssman Thullberg och den dåvarande vd:n Caroline Ottosson, som i första hand oroade sig för kritiken i media. SL:s ledning befarade att haveriet kunde orsaka ”skada på politisk nivå”.

SL har begärt överprövning av skiljenämndens dom i Svea hovrätt, men enligt experter som DN talat med är en sådan överprövning högst osannolik. Det blir Stockholms skattebetalare som återigen får betala för den moderatledda korruptionen i staden.