Hoppa till huvudinnehåll

Motståndets lag tar sig till mästerskapen

Efter tre segrar i kvalet är Palestina klart för de Asiatiska mästerskapen i fotboll 2023. Ett fotbollslag som blivit en symbol i kampen mot den israeliska ockupationsmakten.

Palestinierna firar efter segermålet mot Mongoliet den 8 juni. Med tre raka segrar blev Palestina etta i sin grupp.
Pressbild/AFC Asian Cup

För tredje gången har Palestinas fotbollslandslag kvalificerat sig till Asian Cup, den 16 juni-16 juli 2023. Spelplats utses inom kort.

– För palestinier är idrott en form av kulturellt motstånd i kampen mot israelisk apartheid och militär ockupation, och mot utplåningen av det palestinska folket, menar Ramzy Baroud, redaktör för Palestine Chronicle.

– Alla symbolerna inom fotbollen, sångerna och flaggorna… palestinier i Palestina och runt om i världen ser sport, särskilt fotboll, som ett kollektivt hävdande av sin identitet, menar Baroud.

Palestina vann alla matcher i kvalet i Ulan Bator i Mongoliet: 4-0 mot Filippinerna, 5-0 mot det krigshärjade Jemen och 1-0 mot Mongoliet.

Den palestinska fotbollen är under hårt tryck från ockupationsmakten Israel. Flera palestinska spelare har mördats eller lemlästats av krypskyttar från israeliska armén: 2018 sköts Mohammed Khalil i knät under en demonstration, i maj 2021 dödades 16-åriga löftet Saeed Odeh. I april i år mördades 19-årige Mohammad Al Ghneim från Al-Khadr Club och så sent som i maj sköts 18-årige Thaer Yazouri ihjäl av israeliska soldater.

För några år sedan skulle ligaspelarna Nasser Jawhar, 19, och Adam Abd Al Raouf Halabiya, 17, passera en checkpoint på Västbanken på väg hem från en träning. De sköts i fötterna, blev bitna av hundar och sedan svårt misshandlade. 2009 greps 14-årige Mahmoud Sarsak, den yngste spelaren någonsin i den palestinska ligan. Utan rättegång hölls han fängslad i tre år. Palestinska förbundet (PFA) konstaterade att Sarsak som spelare kunde blivit en idrottshjälte för sitt folk - och som sådan måste han stoppas.

Israel har också bombat och förstört anläggningar och planer och stoppat internationella lag från att gästa Palestina. Efter mordet på Al Ghneim kräver PFA:s ordförande Jibril Rajoub att det internationella förbundets (FIFA) ordförande, italienaren Gianni Infantino, ska agera. 

– Mohammad var inte den första spelaren som förlorade sitt liv i händerna på ockupationsmakten, och han blir inte den siste. Men hur fotbollsgemenskapen väljer att agera mot ett sådant förakt för livet, är det som kan bidra till förändring och kanske göra listan över offer kortare, skrev Rajoub i ett brev till FIFA.

Rajoub påminde om hotet från de israeliska bosättarna:

– Vårt förbundskontor, fotbollsplaner och arenor är fortfarande mål, sade Rajoub. Bosättarnas våld har blivit ett verkligt hot mot spelare och funktionärer inom Palestina, medan de illegala bosättningsklubbarna solar sig i den immunitet som Israel givit dem.

Gianni Infantino har hittills helt tagit Israels parti.