Hoppa till huvudinnehåll

Norge nära förbud mot bemanningsföretag

Den norska regeringen föreslår förbud av inhyrning från bemanningsföretag i byggbranschen i Osloregionen. ”En milstolpe i kampen för fasta anställningar och ett organiserat arbetsliv”, säger byggfackets ordförande Joachim Espe till Proletären.

Byggfacket i Norge har länge drivit frågan om förbud mot bemanningsföretag.
Brage Aronsen

Den nya norska regeringen, bestående av Arbeiderpartiet och Senterpartiet, har lagt ett förslag till förbud av inhyrning från bemanningsföretag. Till att börja med bara i byggbranschen och i Oslo med omnejd.

Delar av fackföreningsrörelsen i Norge har länge drivit frågan om ett förbud mot bemanningsföretag. Inte minst byggfacket, som genomfört flera politiska strejker för kravet.

Ihne Pedersen / Joachim Espe

– Det här är en milstolpe i kampen för fasta anställningar och ett organiserat arbetsliv, säger Joachim Espe, ordförande i Bygningsarbeidernes fagforening, till Proletären.

De aktiva facken lyckades göra bemanningsföretagen till en valfråga i stortingsvalet förra hösten. Arbeiderpartiet hade som vallöfte att ”förbjuda inhyrning som tränger undan fasta anställningar”, och både Sosialistisk Venstreparti och det marxistiska Rødt – som fick 13 respektive åtta mandat i stortinget – är emot bemanningsföretag. Därmed finns det majoritet i parlamentet för regeringens förslag.

Enligt förslaget ska regeln i arbetsmiljölagen som säger att det är lagligt att använda inhyrning vid tillfälliga behov också tas bort. Utanför Oslo ska företagen fortsatt kunna använda bemanningsföretag, men bara efter avtal med fackligt förtroendevalda. 

Att bemanningsföretagen förbjuds bara i huvudstadsområdet beror på att fenomenet med inhyrd personal från bemanningsföretag är nästan dubbelt så stort i Osloregionen som i resten av Norge. Enligt byggfacket är omkring fyra av tio byggnadsarbetare i Oslo bemanningsanställda.

– Därför ser vi behovet för att avgränsa detta geografiskt, men vi kommer noggrant följa upp hur omfånget av inhyrning utvecklar sig även i resten av landet, säger arbetsmarknadsminister Hadia Tajik (Ap) till NRK.

Inte helt oväntat är den norska motsvarigheten till Svenskt Näringsliv, NHO, negativa till förslaget som de påstår kommer leda till brist på arbetskraft. Arbetsmarknadsministern avfärdar kritiken.

– Det blir inte fler yrkesfolk i branschen genom att man har en lösare anknytning till den. Detta kommer också göra det lättare att rekrytera fler av våra egna ungdomar till de här yrkena, för trygga jobb är mer attraktiva, säger Hadia Tajik till NRK.

Regeringsförslaget visar att det lönar sig när facken ligger på, menar Joachim Espe.

– Bemanningsbranschen har varit en motor för låglönekonkurrens och en frilansarregim som har lett till social dumpning, lägre organisationsgrad, lägre produktivitet och som yttersta konsekvens till mer utrymme för arbetslivskriminalitet. Nu måste branschen städa upp, och vi kommer arbeta för att lagförslaget leder till verkligt fasta anställningar i företagen som tar på sig jobben. 

Ordföranden för hissmontörernas fackförening, Markus Hansen, är inne på samma linje.

– Ingen ska komma och säga att strejk och kamp inte lönar sig, säger Markus Hansen till Proletären. 

Ihne Pedersen / Markus Hansen

Samtidigt påminner han om att LO-ledningen inte ställt sig bakom förbudskravet, som hissmontörernas, elektrikernas och byggnadsarbetarnas fack drivit, och säger att han inte kommer äta någon tårta förrän beslutet är klubbat. 

– Först måste förbudet på plats i Osloregionen, därefter i resten av landet. Inte minst i offentlig sektor där bemanningsföretagen också florerar vilt. Vi måste fortsätta att pressa på för att bli kvitt den här branschen en gång för alla.