Hoppa till huvudinnehåll

LSS-skandalen i Halmstad: Olagligt uppsagd efter att ha kritiserat arbetsgivaren i Proletären

Skandalen på LSS-boendet i Halmstad fortsätter. Stödassistenten Tommy Bundesen som förde arbetskamraternas talan i Proletären har – olagligen – fått sparken.

– Jag har inte gjort något fel, men enhetschefen har begått en olaglighet, säger Tommy Bundesen som olagligen sparkades från sitt jobb som stödassistent i Halmstads kommun.
Robert Wettersten

När Proletären träffade stödassistenten Tommy Bundesen hade han och hans arbetskamrater på ett kommunalt LSS-boende i Halmstad fått veta att arbetskollektivet skulle splittras och förflyttas till andra arbetsplatser. Detta efter att de kollektivt lämnat klagomål på sin chef.

– Det känns för jävligt, sa Tommy Bundesen i Proletären nr 12. Vi protesterade på grund av arbetsmiljöproblem och nu straffas vi för det. Men ännu värre är att de boende får lida. Många av dem mår dåligt bara av små förändringar. Nu ska all personal bytas ut!

Artikeln togs väl emot av arbetskamraterna, och Tommy Bundesen fick till och med medhåll från andra enhetschefer.

Men den anklagade chefen, som inte nämndes vid namn i intervjun, bestämde sig för att göra sig av med en obekväm anställd.

”Jag vill ha besked på att jag har rätt och att arbetsgivaren har gjort fel.”

– Förra fredagen ville hon prata enskilt med mig. ”Du kan ge mig nycklarna och ditt kort och så får du gå hem med betalt till du har semester”, sa hon. Jag visste inte om jag kunde lita på henne, så jag ringde hennes chef och frågade om det var förankrat. Det var det inte! Hon har ingen rätt att avskeda folk.

Efter detta har en högre chef erbjudit jobb på en annan enhet i kommunen, men Tommy Bundesen vägrar.

– Då godtar jag ju uppsägningen! Jag har inte gjort något fel, men enhetschefen har begått en olaglighet. Och det vet de om, så jag kommer vara hemma med betalning fram till sista maj när min semester börjar. Sen går jag i pension.

Men Tommy Bundesen tänker inte ge upp striden. Tillsammans med sitt fackförbund Kommunal ska han driva frågan vidare, till Arbetsdomstolen om det blir nödvändigt.

– Hon ska inte tro att hon kommer undan. Jag vill ha besked på att jag har rätt och att arbetsgivaren har gjort fel.