Hoppa till huvudinnehåll

Ordnar fredslopp och stärker kvinnor i Palestina

– Vi behöver stödet från alla människor som tror på rätten för ett folk att få leva i fred och frihet, säger Tahreer Jaber från UPWC, som är med och delar på överskottet från Fredsloppet.

Tahreer Jaber från UPWC uppskattar solidariteten från deltagarna i Fredsloppet.
Privat

På lördag är det återigen dags för Fredsloppet i Göteborg. Och ungefär samtidigt som Slottsskogen fylls av löpare arrangeras även i Palestina två fredslopp. 

Det är Palestinska kvinnokommittéers förbund, UPWC, som ordnar ett lopp i Gaza och ett på Västbanken. UPWC är också den ena mottagaren av årets överskott från Fredsloppet i Sverige. Den andra är kampanjen Kanyler till Kuba, för Kubas vaccinationsprogram.

Förra året intervjuade Proletären Khitam Saafin, som är UPWC:s ordförande, inför Fredsloppet. Det är omöjligt i år, eftersom hon sedan november sitter fängslad i så kallat administrativt förvar – som Israel använder för att spärra in palestinier utan rättegång. 

– Ingen vet när Khitam blir fri. Vi får bara vänta och se, säger Tahreer Jaber på UPWC:s kontor i Ramallah.

Khitam Saafin fick först veta att hon skulle sitta i sex månader. Det minskades till fyra, men förlängdes efter de fyra månaderna med först fyra och sedan med tre månader till.

– Israel kan förnya perioden utan att i förväg meddela fången eller dess familj. Vi har palestinier som suttit i administrativt förvar i sex-sju år, säger Tahreer Jaber till Proletären. Med 6.000 kvinnliga medlemmar i UPWC har vi tyvärr många medlemmar i israeliskt fängelse, som sitter där för att de kräver frihet för sitt folk.

Just nu kampanjar UPWC och andra organisationer för att uppmärksamma ett övertydligt exempel på det omänskliga i Israels fängslande av palestinier.

Det handlar om Anhara al-Deek, som är höggravid och ska föda vilken dag som helst. Hon sitter fängslad med graviditetsdepression och har fått veta att barnet ska förlösas med kejsarsnitt, utan att någon anhörig får vara på plats. Sedan får barnet stanna med Anhara al-Deek i det ohälsosamma fängelset.

– Hon får föda iförd handklovar. Israel vägrar till och med att någon annan kvinnlig palestinsk fånge kan få närvara under förlossningen. Vi kräver hennes frihet och att hon ska få föda under humana förhållanden.

Samtidigt fortsätter UPWC arbeta för att förbättra vardagen för kvinnor och barn i Palestina. Sedan 40 år tillbaka har UPWC dagisverksamhet i fattiga områden på Västbanken. Tahreer Jaber berättar att organisationen också har uppemot 20 sommarläger för barn i Gaza och på Västbanken, med idrottsaktiviteter för att förbättra hälsan och stimulera till rörelse.

– I Gaza fokuserar vi mycket på psykosocialt stöd. Det finns ett stort behov efter kriget i maj, då Israel dödade 254 palestinier. Av dem var 66 barn och 39 kvinnor. Bostadsområden förstördes helt och många familjer förlorade sina hus, de behöver både ekonomiskt och psykosocialt stöd.

Det är en del av arbetet som UPWC utför och som överskottet från Fredsloppet går till. För äldre tjejer och kvinnor har UPWC flera olika program för att få dem att ta större plats i det sociala och politiska livet.

– Vi jobbar med att höja kapaciteten för främst unga kvinnors ledarskap, öka deras medvetenhet och delta politiskt. Vi uppmuntrar dem att kandidera till val och att ta ledarpositioner i civila organisationer.

Det har dock inte funnits många val att ställa upp i för palestinier de senaste decennierna. Det har inte varit val i Palestina sedan 2006.

Den korrupta Palestinska myndigheten, som leds av Mahmoud Abbas, sköt i somras upp de planerade parlaments- och presidentvalen på obestämd tid. Den föregivna anledningen är att Israel inte låter palestinier i det ockuperade östra Jerusalem rösta.

– Det är bara en ursäkt. Han vet att den israeliska ockupationsmakten inte kommer tillåta palestinierna i Jerusalem att rösta. Men det finns många sätt att lösa det, om han skulle vilja. Men Mahmoud Abbas och Palestinska myndigheten bryr sig inte om Jerusalem. Han har inte gjort något för att stoppa att Israel vräker palestinier i Sheikh Jarrah i östra Jerusalem och låter judiska bosättare ta över husen.

– Abbas sköt upp valen när det redan fanns fler än 30 vallistor med kandidater till parlamentsvalet. Det innebär att det palestinska folket vill ha val, och vi behöver nya val för att välja ett nytt ledarskap som kan förbättra den sociala och ekonomiska situationen. 

De senaste veckorna har det varit återkommande demonstrationer på Västbanken som kräver rättvisa för Nizar Banat, som misshandlades till döds i arresten av Palestinska myndighetens polis.

– Den här regeringen har ökat sin repression mot det palestinska folket. Polisen slår folk på gatan och arresterar dem. I fallet med Nizar Banat dödade de honom för att han kritiserade korruptionen inom Palestinska myndigheten.

– Palestinska myndighetens ledarskap har inte uppnått några rättigheter för palestinierna. De pratade om fred när de valde Abbas, och han pratade om utveckling och att många saker skulle bli bättre. Men han har inte åstadkommit någonting för det palestinska folket. Ingen fred, ingen utveckling och fattigdomen bara ökar bland palestinier.

UPWC fokuserar sitt arbete på att hjälpa kvinnor och flickor i de fattigaste områdena. Den internationella solidariteten, genom bland annat Fredsloppet, är mycket viktig för verksamheten, säger Tahreer Jaber.

– Vi behöver stödet från alla människor som tror på mänskliga rättigheter och rätten för ett folk att få leva i fred och frihet. Stödet till UPWC ger oss kraft att fortsätta arbeta för och stödja vårt folk i Palestina.