Hoppa till huvudinnehåll

Osämja i den bolivianska vänstern – dubbla kongresser och uteslutningshot

Partistrid hotar att kratta manegen för en högerseger i nästa presidentval i Bolivia 2025.

Bolivias president Luis Arce och Mas partiordförande Evo Morales är på olika sidor i en infekterad strid i partiet.
Future Village

Det råder interna stridigheter i det bolivianska socialistpartiet Mas. I dagarna har det kallats till två kongresser i olika delar av landet. Det ryktas om ett uteslutningsärende mot president Luis Arce i den ena och mot expresidenten och ordföranden i Mas, Evo Morales, i den andra. De två partitopparna står på var sin sida av konflikten som riskerar att splittra vänstern inför presidentvalet 2025.

Movimiento al Socialismo (Rörelse för socialism), Mas, grundades 1997 och har dominerat den bolivianska politiken sedan Evo Morales tillträdde som president 2006. Han vann ytterligare tre val fram tills statskuppen 2019 då han avsattes.

Genom juridiska manövrar från kuppregeringen förhindrades Evo Morales att ställa upp i valet efter kuppen. Då slöt Mas upp bakom Luis Arce, tidigare finansminister i Evo Morales regering, som vann presidentvalet övertygande. Kort efter valet visade sig att det fanns sprickor i alliansen.

När Luis Arce bildade sin regering fick varken Evo Morales eller någon av hans trotjänare ministerposter. ”Evisterna” kritiserade regeringen för att bestå av för många akademiker och inte spegla den klassmässiga och etniska grund som regeringspartiet vilar på. ”Arcisterna”, som också kallas för ”förnyarna”, menar att de står för en naturlig generationsväxling i partiet.

Sedan dess har konflikten grott. I ett nyligen publicerat dokument signerat av Mas nationella ledning tar partiet helt och hållet avstånd från ”alla handlingar som agerar mot det bolivianska folkets intressen” och skriver att korruptionen, droghandeln, osäkerheten och den ekonomiska krisen i landet helt och hållet är presidenten och hans regerings ansvar.

Både Evo Morales och Luis Arce har annonserat att de vill ställa upp i presidentvalet 2025.

Mas ledning, som består av anhängare till expresidenten, har kallat till kongress den tredje oktober i år i Evo Morales starkaste fäste – de tropiska delarna av Cochabamba. Representanter för regeringen har varnat för att planen är att utesluta presidenten och vicepresidenten ur partiet.

Samtidigt har anhängare till Arce och fackföreningsledarna i Bolivias landsorganisation kallat till kongress samma datum för samma parti, men i El Alto utanför La Paz – och inför den ryktas det att de vill utesluta expresidenten och partiordföranden Evo Morales.