Hoppa till huvudinnehåll

Polisen uppmanar till sexbrott mot supportrar

Kvinnor som vägrar bli tagna på brösten vid visitering ska inte släppas in på matchen. Det är polisens uppmaning till fotbollsklubbarna.

Tele2 Arena, där Hammarby och Djurgården spelar sina hemmamatcher.
Sören Andersson

Den allsvenska fotbollen går in i slutskedet. På lördag spelas sista omgången och då avgörs om Djurgården, Hammarby eller Malmö FF blir svenska mästare. Men lika lång som den allsvenska serien varit, lika länge har kampen pågått mellan fotbollssupportrarna och polisen, som under året tagit till allt mer extrema metoder för att hindra att pyroteknik förs in på arenorna.

Polisen stöder sig på en ordningslag från 1950, men riktar den uteslutande mot fotbollssupportrar. Andra stora publika evenemang, till exempel festivaler, slipper den hårda polisiära övervakningen.

Göran Rickmer är Hammarbys säkerhetschef sedan mer än 20 år. Han har suttit i många förhandlingar och samtal med polisen och är oerhört kritisk till polisens arbete gentemot supportrarna.

– Det är som att försöka nå fram till en dysfunktionell familj, säger Rickmer.

Polisen arbetar enligt ordningslagens text om att ”god ordning ska råda”.

– Utifrån det hittar polisen och dess rättsenhet på egna tolkningar av vad som gäller, och säger sedan att de måste följa det som åläggs dem. Men det de säger att de måste följa är ju det de själva hittat på, säger Göran Rickmer till Proletären.

Enligt den så kallade villkorstrappan, där kraven ökar och åtgärderna blir flera vartefter polismakten anser att deras krav inte efterföljs, har polisen lagt på klubbar och supporterkulturen allt tyngre påföljder. Bland annat förbud mot stora flaggor och banderoller, minskat publikintag, som naturligtvis drabbar klubbarna ekonomiskt – och den allt mer noggranna visitationen, som prioriterats under fotbollsåret 2019.

Enligt en instruktionsfilm, som enligt Göran Rickmer nu är mystiskt försvunnen, och som polisen tagit fram tillsammans med Riksidrottsförbundet (RF), ska visitatören känna upp i grenen på folk, men inte med handen utan med underarmen. Visitatören ska också känna med handen över brösten, men inte med kupad hand utan med rak.

– I Sverige har vi en speciell syn på vad en personlig sfär och integritet är, säger Göran Rickmer.

– Hade någon känt mig på pungen, oavsett om det var med handen eller med handleden, så hade jag blivit förbannad. Och hade någon tagit min sambo på brösten så hade jag gått i taket.

– Enligt de direktiv vi fått så ska de kvinnor som vägrar låta sig tas på brösten också vägras tillträde till matcherna. Jag frågade om polisen tycker det är värdigt att folk som vill gå på fotboll behandlas så? Svaret var att ”det är ett val man kanske måste göra om man överhuvudtaget ska gå på fotboll”, berättar Rickmer.

– Är det rimligt att kvinnor ska behöva gå med på att bli tagna på brösten för att få gå på fotboll?

Bland andra stockholmsklubbarna AIK, Djurgården och Hammarby har vägrat följa direktiven. För det har de blivit polisanmälda. Av polisen.

– Polisen säger att de inte straffar oss, utan att de istället ger oss möjligheter att själva få bukt med problemen med pyroteknik, säger Göran Rickmer.

– Så låg är nivån på allt det här.