Hoppa till huvudinnehåll

Skandalvärd ägare till fastighet med lägenhetsbordell

Den fastighet i Stockholm där tv-profilen Paolo Roberto åkte dit för sexköp, ägs av Lars Edman. Han är en av Stockholms värsta fastighetshajar och sämsta värdar.

Grevgatan 10 i Stockholm, där Paolo Roberto nyligen togs på bar gärning när han köpte sex.
Foto: Janne Bengtsson

Lars Edman är välkänd i fastighetsbranschen i Stockholm och Solna. Flera gånger har han hamnat på Hyresgästföreningens lista över landets sämsta hyresvärdar. Lars Edman äger den fastighet på Grevgatan 10 på Östermalm i Stockholm, där kändiskocken Paolo Roberto nyligen greps för sexköp.

Huset på Grevgatan, alldeles i hörnet ner mot fashionabla Strandvägen, är omgjort till lägenhetshotell där lägenheterna hyrs ut till betydligt högre priser än vad vanliga hyresgäster skulle betalat. 

De rumänska män som nu häktats för trafficking hyrde lägenheten via mellanhanden City Apartments. Proletärens sökning på ”Grevgatan 10” på City Apartments hemsida ger 21 träffar om ”chica och eleganta lägenheter med balkong på en av de bästa adresserna på Östermalm, Stockholm, bara 50 meter från Strandvägen, utan tvekan en av Sveriges mest prestigetyngda adresser”.

Nej, det är inte synd om förövaren Paolo Roberto

När tidningen Hem & Hyra kontaktar Lars Edman vill han först inte kännas vid City Apartments. Senare i samtalet visar det sig att Edman visst känner till företaget och att han och City Apartments ”litar på varandra”. Sedan blir Edman förbannad och snäser av tidningens reporter:

– Jag hyr ut till någon annan. Vem är min ensak. Nu måste jag jobba. Adjö.

Proletären rapporterade förra året om en fastighet på Västmannagatan i Stockholm, där hyresgästerna terroriserats ut ur sina lägenheter. Hyresvärden var Lars Skarborg, en advokat som efter att hans affärer uppmärksammats blev utesluten ur advokatsamfundet. Skarborg är sedan många år god vän med och advokat för Lars Edman.

 Stockholmsadvokat försvarade skandalvärdar – avslöjas själv för bostadsfiffel

Det var 2010 som Lars Edman köpte huset på Grevgatan 10. Prislappen: 105 miljoner kronor. Den skandalomsusade hyresvärden har på kort tid gjort flera uppmärksammade och dyra fastighetsköp i Stockholm där säljarna inte haft några problem med att sälja till just honom.

Nyligen köpte Edman fastigheten Batteriet 2 på Östermalm för 580 miljoner kronor. Huset innehåller bostäder och förskoleverksamhet. Säljare var AFA Fastigheter, samägt av LO, Svenskt Näringsliv och PTK.

2017 köpte han också Schönfeldtska Palatset i Gamla Stan i Stockholm. Prislapp 286 miljoner kronor. Säljare var Moderata Samlingspartiet som haft palatset som högkvarter sedan 1992.