Hoppa till huvudinnehåll

Spel om otrygga anställningar – för mörkt för förläggarna

– Ett riktigt feelbad-spel, säger spelskaparen Felix Falk, som tillsammans med satirtecknaren Max Gustafson gör ett spel om springvikarier och Foodorabud.

Satirtecknaren Max Gustafsson står för illustrationerna.
Max Gustafson/Springvikarierna

Ett sällskapsspel där du som lidande cykelbud, slitandes på lagret eller hetsandes i hemtjänsten kämpar för att få ihop pengar till hyran – det är vad gymnasieläraren och hobbyspelskaparen Felix Falk knåpat ihop, och som nu blir verklighet med hjälp av satirtecknaren Max Gustafson.

– Ett riktigt feelbad-spel, säger Felix Falk till Proletären.

Spelet är ett kritiskt inlägg i debatten om gigekonomi, osäkra anställningsformer och konkurrens arbetare emellan. Det är fullt av mörk humor och politiska poänger. Lite för fullt, tyckte förläggarna, som gav spelet nobben.

– De tyckte det var lite väl mörkt. Men det är ju hela poängen. Så istället ringde jag till ABF som tyckte det var en utmärkt idé och var väldigt glada över att jag inte hade kompromissat.

Förbundet kommer nu att stötta spelets utgivning via Arbetarrörelsens kulturfond. De beställer också ett antal exemplar för att använda i studiecirklar.

– Spelet funkar som en diskussionsstartare. Genom att uppleva de här mekanismerna blir det kanske lite mer djup i vad man tar med sig från studiecirkeln än om man läser en text som beskriver liknande saker. Men det är också ett spel som står på egna ben, ett spel med hög utmaning och hög igenkänningsfaktor.

Max Gustafson/Springvikarierna
Spelet följer inte bara cykelbud, utan alla typer av springvikarier – från restaurangbranschen till förskolan och hemtjänsten.

Det är en del kvar att greja med för Felix Falk och Max Gustafson. Men själva spelet är i stort sett färdigt och en kickstarterkampanj är planerad till månadsskiftet april-maj.

Hur ser då ett parti Springvikarierna ut?

En omgång tar ungefär en timme och sträcker sig över en tvåveckorsperiod där du och motspelarna inför varje ny dag väljer hur desperata ni är. Ju mer desperat desto sämre hälsa får du. Men den som är mest desperat får också välja först på jobbpassen.

Konkurrensen om passen är benhård. Precis som i verkliga livet.

– Man pressas att hålla uppe en desperation. Och i spelet gäller det att balansera så man klarar hälsan men får ihop tillräckligt för att klara varje betalning, varav den största är hyran i slutet av perioden.

Därutöver dyker det upp en massa oanade händelser i spelarens privatliv eller på arbetsplatsen. Som till exempel sexuella trakasserier.

Man kan välja att ”ta det” och må skit, eller att säga ifrån. Säger man ifrån mår man bättre, men riskerar att förlora pass för att chefen tyckte man var en bråkig typ.

Spelet ligger verkligen rätt i tiden. I dagarna trillade nyheten ner om att Foodoraarbetarna i Sverige tecknar kollektivavtal. Felix Falk är försiktigt positiv, även om det är lång väg kvar innan branschen blir bra.

– Det verkar hända en hel del runtom i Europa, det är både juridiska processer och facklig kamp för bättre avtal på gång. Det verkar som att branschen möjligen är på gång att regleras. Men själva anställningsformen gör ju att det är svårt att organisera sig överhuvudtaget. Man träffas inte mycket och företaget kan ju helt enkelt bara sluta ringa ringa en för nya pass. Så är det med alla springvikariejobb.