Hoppa till huvudinnehåll

Sport: Fifa skjuter upp bojkottfrågan till juli

På ett extrainsatt styrelsemöte i juli ska Internationella fotbollsförbundet Fifa avgöra om Israel ska uteslutas från den internationella fotbollen.

Gianni Infantino, ordförande Fifa
Doha Stadium Plus/Vinod Divakaran

Fifabasen Gianni Infantino ville inte att frågan om att bannlysa Israel från den internationella fotbollen skulle avgöras av Fifas kongress i Bangkok den gångna helgen. Infantino dribblade bort kongressen, och istället för ett snabbt beslut ska frågan nu avgöras på ett möte i Fias styrelse (council) den 25 juli.

Fifas council består av representanter för de sex kontinentala förbunden plus ytterligare 28 representanter från de nationella förbunden. En församling som är betydligt mer lätthanterlig för israelvännen Infantino än en kongress med alla de 211 nationella förbunden närvarande.

Gianni Infantino, som inte med ett enda ord kritiserat den israeliska terrorn mot den palestinska idrotten, förklarade också att han hellre ser att ”fotbollen inkluderar istället för att splittra”.

Det palestinska fotbollförbundets (PFA) ordförande Jibril Rajoub beskrev i sitt anförande inför kongressen mycket detaljerat hur Israel systematiskt förstört den palestinska idrottens infrastruktur; stadionanläggningar, idrottshallar och annat. Och hur många palestinska fotbollsspelare dödats av israeliska bomber eller prickskyttar.

– 282 idrottsmän har dödats sedan den 7 oktober. 193 av dem var fotbollsspelare, berättade Rajoub som också är ordförande för Palestinas Olympiska kommitté.

Rajoub konstaterade att Fifa hittills inte gjort något för att hindra den israeliska brutaliteten mot den palestinska idrotten; Palestina är fullvärdig medlem av Fifa. Till exempel har Fifa inte reagerat mot att Israel, i öppen strid med Fifas reglemente, organiserat seriefotboll på ockuperat palestinskt område. Det är klubbar organiserade av illegala bosättare som nu spelar i den israeliska ligan. I reglementets artikel 71.2 heter det att "Medlemsförbund och deras klubbar får inte spela på ett annat medlemsförbunds territorium utan dettas godkännande."

Rajoub berättade också för kongressen att han hotats av den israeliske utrikesministern Israel Katz från högerpartiet Likud. Katz ville stoppa förslaget att bannlysa Israel.

– Den israeliska utrikesministern har uttalat allvarliga hot om att fängsla mig om jag inte drar tillbaka förslaget. Men ingen makt i världen kan stå i vägen för sanningen, sade Rajoub.

Han fick kraftiga applåder från golvet i kongressalen, och också öppet stöd från det Asiatiska fotbollsförbundet samt från Jordaniens fotbollsförbund.

Det märktes redan från start att Gianni Infantino inte ville att frågan skulle avgöras av kongressen. Han klubbade igenom ett beslut att hänskjuta frågan till ett extrainkallat styrelsemöte den 25 juli. Infantino meddelade att Fifa skulle söka oberoende juridisk rådgivning om förslaget att utestänga Israel.

– Denna rättsliga bedömning kommer att behöva inlägg och anspråk från båda medlemsförbunden. Resultaten och rekommendationerna som kommer ut av detta, kommer att vidarebefordras till Fifas ledning, sade Infantino.