Hoppa till huvudinnehåll

STRRREJK på Kelloggs fabriker i USA

En strejkvåg sveper över USA. Hösten kan bli het och kampfylld på den amerikanska arbetsmarknaden.

1.400 arbetare på Kelloggs fabriker strejkar mot försämrade anställningsvillkor.
BCTGM/Montage: Proletären

På Kelloggs anläggningar i USA är 1.400 arbetare ute i strejk. De kämpar mot bolagets planer på att skrota arbetarnas sjukvårdsprogram, pensionsförmåner och extrapengar under helgarbete.

Kelloggs producerar bland annat Corn Flakes och Frosties, populära produkter även i Sverige.

– Under mer än ett år under pandemin har Kelloggs arbetare jobbat långa, tunga timmar, dag in och dag ut, för att få fram Kelloggs produkter till amerikanska familjer. Kelloggs tack till dessa lojala och hårt arbetande människor har varit att kräva att de ska ge upp sin sjukförsäkring, pensionsavtal och semester- och sjuklön. Företaget fortsätter att hota med att flytta jobb till Mexiko om inte arbetarna går med på att ge upp de rättigheter de haft i decennier, säger Anthony Shelton, ordförande i BCTGM, facket som organiserar arbetare inom bageri- och godisnäringen, samt tobaksarbetare och anställda inom den industri som förädlar spannmål.

Kelloggsarbetare strejkar just nu i Battle Creek i Michigan, Omaha i Nebraska, Lancaster i Pennsylvania och Memphis i Tennessee. Arbetarna har tagit Tony the Tiger, den tecknade figuren på Frostiespaketen, som sin kampsymbol.

– Här har vi jobbat sju dagar i veckan, 12-16 timmar om dagen och med påtvingad övertid. Nu kommer vi att kämpa ända in i slutet, säger Kevin Bradshaw, paketerare på Kelloggs i Memphis, till sajten Vice. Vi kämpar mot bolagets girighet, och det är ett stort och fult monster att slåss mot.

I Battle Creek berättar Trevor Bidelman att många arbetare arbetat 120 dagar i sträck, utan en enda ledighetsdag.

Facket konstaterar att Kelloggs kräver att arbetarna ska offra sina rättigheter samtidigt som bolaget rakar in pengar. Kelloggs gjorde en vinst på 379 miljoner dollar under först kvartalet 2021, upp 3,6 procent jämfört med 2020. Enligt AFL-CIO (amerikanska LO) har Kelloggs vd Stephen Cahillane en årslön på motsvarande nära 99 miljoner kronor. Det är lika med 279 arbetarlöner.

BCTGM
En av de strejkande arbetarna framför Kelloggsfabriken i Battle Creek.

USA står inför en strejkvåg för bättre löner och arbetsmiljö och mot försämrade anställningsvillkor av olika slag. I flera fackliga organisationer röstar arbetarna just nu om strejk.

24.000 sjuksköterskor och annan medicinsk personal i Kalifornien röstar, liksom 3.400 sköterskor i Oregon. 7.400 medlemmar i stålarbetarfacket USW är beredda att gå i strejk, liksom 60.000 anställda inom film- och tv-branschen, vilket Proletären kunde berätta nyligen. 

I Beaumont i Texas och Akron, Ohio, har 450 offentliganställda röstat för strejk om de förhandlingar som just nu pågår inte leder någonstans. Andra strejkklara grupper är restauranganställda i Illinois och hundratals anställda vid olika boenden i delstaten Connecticut.

I Alabama är 1.100 kolgruvearbetare ute i strejk sedan sex månader tillbaka, och i Washington strejkar 2.000 snickare sedan den 16 september.

Strejkrörelsen i USA var omfattande redan under 2020. Enligt statliga Bureau of Labor Statistics (BLS) genomfördes bara åtta strejker under förra året, det lägsta antalet sedan 1947. Men enligt nyhetsbyrån Payday Report, som bevakar den amerikanska arbetsmarknaden, genomfördes minst 1.200 strejker.