Hoppa till huvudinnehåll

Svenonius får sparken

Stockholms toppmoderat Irene Svenonius i Region Stockholm tvingas bort från jobbet som oppositionsborgarråd. Moderaterna i huvudstaden har länge velat bli av med Svenonius; hon ses som ett sänke för partiet.

Irene Svenonius (M)
Frankie Fouganthin

Irene Svenonius, oppositionsledare i landstingshuset i Stockholm, har avgått. Enligt M och Svenonius är beslutet Svenonius eget.

– Skitsnack. Högern i Stockholm ville bli av med Svenonius. Kampanjen mot henne har pågått länge. Det är inte bara hennes partikamrater som tycker att hon är ett sänke för borgarna i Stockholm, säger en person med god insyn i regionpolitiken till Proletären.

Irene Svenonius har varit gruppledare för M i sju år, och under sex av de åren också finansregionråd. Som sådan initierade och påskyndade hon omfattande privatiseringar av sjuk- och hälsovården i staden, och hennes skuld i den kraftiga fördyringen av Nya Karolinska Sjukhuset (NKS) är välkänd.

I privatiseringsvågen och under coronapandemin gynnade Svenonius oblygt partikamrater med lukrativa kontrakt och uppdrag. När regionen ville tillsätta en opartisk utredning kring de affärer hennes man Jan gjort som upphandlingschef på NKS stoppade Irene Svenonius utredningen.

Janne Bengtsson
2021 protesterade barnmorskor och anhöriga mot mödravården i region Stockholm och Irene Svenonius.

Hon har arrogant och ofta oförskämt bemött protesterande barnmorskor, sjuksköterskor och annan vårdpersonal som krävt bättre villkor för vården och omsorgen i Stockholm.

– Hon uppfattades som en kvarnsten om halsen på M… hon tvingades bort, säger Proletärens sagesman.

Stockholmarna har inte gillat Svenonius eller hennes företrädares politik: i landstingsvalet 2010 fick partiet 36,7 procent. Sedan inleddes NKS-haveriet och när Svenonius 2017 tog jobbet som finanslandstingsråd och gjorde haveriet än mer omfattande hade partiet fått 28,2 procent i valet 2014. Det gick ner till 22,3 i Svenonius första val 2018 och till 16,75 i valet 2022. Att jämföra med 19,07 i riksdagsvalet och 18,33 i kommunvalet.

Redan förra året ville M i Stockholm bli av med Svenonius. Hon erbjöds landshövdingeposten i Kalmar Län, men tackade nej. Nu ingrep partiledningen, och via regeringsbeslut utsågs Svenonius till överdirektör i Statens Fastighetsverk, en post där hon inte har något med politik att göra. Hennes chef i SFV blir förre socialdemokratiske finansmarknadsministern Max Elger.