Hoppa till huvudinnehåll

Hotet mot Venezuela: Svensk media sprider USA:s kritiserade PR-trick om bistånd

Enligt USA och media världen över har Venezuelas regering blockerat en bro för att stoppa humanitärt bistånd från att nå landets behövande befolkning. Men påståendet var en del av USA:s och högeroppositionens PR-trick, som nu får kritik av FN och Röda korset.

Media förde okritiskt vidare USA:s och högeroppositionens PR-trick om humanitärt bistånd.
Montage: Proletären

Containrar, en bränsletank och taggtråd som spärrar av en bro. Sedan slutet av förra veckan sprids bilderna av Las Tienditas-bron vid gränsövergången mellan Venezuela och Colombia, nära den colombianska staden Cúcuta.

Enligt i stort sett all etablerad media har venezuelanska myndigheter stoppat humanitärt bistånd från att komma in i landet genom att blockera Las Tienditas-bron. USA:s president Trump, och resten av omvärlden, kräver att bron omedelbart öppnas igen. ”Maduros regim måste LÅTA BISTÅNDET NÅ DET SVÄLTANDE FOLKET.”, skriver USA:s statssekreterare Mike Pompeo på Twitter.

Rapporteringen om det stoppade biståndet är i bästa fall vinklad och i värsta fall ren desinformation – och USA:s PR-trick får nu kritik av Röda korset och FN.

Las Tienditas-bron har aldrig varit öppen, och kan alltså inte ”öppnas igen”. Sedan den byggdes 2014-2015 har den varit stängd på grund av att Venezuela och Colombia inte är överens om finansieringen, vilket bland annat omskrivits i colombianska tidningar.

Sedan färdigställandet har bron varit avstängd med stängsel och väghinder. Efter att USA i samarbete med högeroppositionen påstått sig vilja använda den avstängda bron för införsel av ”humanitärt bistånd” har venezuelanska myndigheter stärkt avspärrningarna med containrar och militär bevakning. Inte så konstigt, med tanke på att USA säger sig ”inte utesluta militär intervention”.

Venezuelas regering har all anledning att vara skeptiska till USA:s ”bistånd”. Under 1980-talet skeppade USA vapen, förtäckt som ”bistånd”, till de antikommunistiska Contas-miliserna i Nicaragua. USA:s utrikesdepartements ansvarige för operationerna i Centralamerika då var en viss Elliott Abrams. Samme Abrams har nu utsetts till ansvarig för Venezuela...

Är det då sant att Venezuelas regering säger nej till humanitärt bistånd i allmänhet? Nej, regeringen tar sedan länge emot bistånd till de som drabbats värst av den ekonomiska krisen och samarbetar med både FN och Röda korset i detta.

Röda korset har, enligt ett uttalande på sin webbsida, mer än 2600 aktiva volontärer på plats över hela landet, driver åtta sjukhus och 38 lokala vårdanrättningar. Enbart under 2018 försåg de en miljon venezuelaner med service. Röda korsets kritiserar direkt USA och uppmanar till respekt för att humanitärt bistånd måste vara neutralt och politiskt obundet.

”Detta är uppenbarligen en svår diskussion att ha med USA. Vi är där för att göra det klart vilka risker det finns med vägen som valts, och vilka begränsningar för våra möjligheter att arbeta i en sådan miljö”, säger Alexandra Boivin, chef för Röda korsets delegation i USA och Kanada, till nyhetsbyrån PBS apropå Röda korsets kritik mot USA:s PR-trick.

Även FN riktar kritik mot USA, och uppmanar istället till förhandlingar mellan parterna. FN:s generalsekreterare Antonio Guterres påpekar att ”humanitärt bistånd aldrig ska användas som en bricka i ett politiskt spel”. FN har under hösten flugit in 130 ton mediciner och kosttillskott för 350.000 kvinnor och barn, allt i samarbete med Venezuelas regering.

Venezuelas regering tar alltså emot bistånd från neutrala biståndsorganisationer, men säger nej till bistånd på USA:s och oppositionens villkor, som de menar är en del i förberedelserna för en militär intervention.

Det verkliga hindret för att lösa den humanitära krisen är USA:s blockad och sanktioner. FN:s specialsändebud för Venezuela, Alfred de Zayas, jämför sanktionerna med en ”medeltida belägring”.

Oljekrisen och sanktionerna har bidragit till en hyperinflationen som gör att många inte har råd med mat. Därför delar regeringen ut så kallade CLAP-lådor med gratis livsmedel och basvaror till fattiga. Initiativet att dela ut mat till fattiga har dock inte uppskattats av oppositionella grupper, som bland annat bränt ner förråd med mat.


3 andra lögner och halvsanningar om läget i Venezuela

Avhopp inom armén

Den 29 januari sände den amerikanska tv-kanalen CNN en intervju med vad som påstods vara två avhoppade venezuelanska soldater, som nu vädjade till USA om hjälp för att med vapen i hand kunna störta Maduro. De påstod att de hade kontakt med arméenheter över hela Venezuela som var beredda att vända sig emot regeringen.

Problemet var bara att de uniformer dessa ”avhoppade” soldater hade beteckningen FAN (Fuerzas Armada Nacionales), en beteckning som byttes 2008 till FANB (Fuerzas Armada Nacional Bolivariana). Varför skulle två nyligen avhoppade soldater ha 10 år gamla uniformer på sig?

Det är visserligen bekräftat att enskilda militärer förklarat sig lojala med Juan Guaido, men inget tyder på några massiva avhopp från armén till stöd för USA eller Guaido.

Kaos och oroligheter

Tvärtemot vad många medier påstår har de senaste veckorna, trots statskuppförsöket, varit relativt lugna. I förra veckans Proletären beskriver Paul Dobson, Venezuelas kommunistiska parti, att den som inte sett nyheterna antagligen inte hade märkt av att det just genomgörts ett statskuppförsök, och ingenstans syns tecken på att myndigheter skulle acceptera Juan Guaido som ny president.

Förra helgens stora demonstrationer, både för och emot regeringen, var rent av så lugna att SVT:s korrespondent på plats, Tigran Feiler, kunde berätta att lokala människorättsorganisationer inte rapporterat in en enda våldsam incident. Detta samma helg som en demonstrant i Paris fick armen avsliten.

Däremot finns det krafter som vill skapa kaos. Under de senaste veckorna har det vid flera tillfällen spridits falska meddelanden och påståenden på sociala medier om att militären bytt sida, att amerikanska trupper är på väg och att venezuelaner ska hålla sig hemma.

Guaido har stöd av nästan alla – Maduro är isolerad

Venezuelas president Nicolas Maduro beskrivs ofta som isolerad internationellt och med mycket lite eller inget stöd bland befolkningen i Venezuela, men det är inte sant.

USA, majoriteten inom EU och de högerstyrda länderna i Latinamerika, har visserligen erkännt Guaido – vilket experter menar kan strida mot folkrätten. Men majoriten av världens länder stödjer antingen Maduro eller förhåller sig neutralt.

Majoriteten av länderna inom EU, inklusive Sverige, har erkänt Guaido men EU är samtidigt splittrat. Italien har tidigare blockerat EU:s resolution om Venezuela, men den italienska regeringen är inte ense i frågan. Högerextrema Lega Nord erkänner Guaido men populistpartiet Femstjärnerörelsen är neutralt. Även Grekland, Slovakien och Slovenien har sagt nej till att erkänna Guaido.

Bland andra Ryssland, Kina, Turkiet, Bolivia, Kuba, Iran, Sydafrika, Serbien och Syrien har uttalat stöd för Maduro. Därutöver har en majoritet av världens länder förhållit sig neutrala. Mexiko och Uruguay förhåller sig neutrala och har tagit initiativ till en dialog – vilket Maduro men inte oppositionen accepterat. Indien och Indonesien liksom västtillvända länder som Norge och Nya Zeeland har också avhållit sig från att erkänna Guaido.

Hur ser det då ut i Venezuela? Det är ingen hemlighet att det finns ett stort missnöje med regeringen och att oppositionen samlar både många röster i val, och många demonstranter. Men även demonstrationerna till stöd för regeringen har samlat tiotusentals, vilket även västerländsk media med jämna mellanrum tvingas erkänna.

En opinionsundersökning, nyligen genomförd av det privata undersökningsföretaget Hinterlaces, visade att 57 procent av venezuelanerna anser att Maduro är legitim president, jämfört med 32 procent som ansåg att Juan Guaido var legitim president.

Om du undrar varför det ändå på sociala medier kan framstå som att Maduro har mycket lite stöd, så kanske det beror på att Twitter nyligen stängde ner 2000 konton som anklagades för att ha ”kopplingar till Venezuelas regering”.