Hoppa till huvudinnehåll

Svenska vapen i händerna på högerextrema – igen

Sverige har skickat tiotusentals granatgevär till Ukraina. Av vapenleveranserna har ett antal letat sig fram till högerextrema grupper – nu också i Ryssland.

Vapnen är till stor del censurerade i videon, enligt sajten Militantwire beror detta på att gruppen vill dölja sina kopplingar till Kiev. Sajten lyckades trots detta identifiera några av vapnen.
Skärmdump

Ryska frihetslegionen, en milisgrupp bestående av ryska högerextremister och som ingår i Ukrainas internationella legion, släppte filmer från en av deras attacker mot Belgorod i Ryssland, i maj. I videon ses flera soldater beväpnade med svensktillverkade Pansarskott m/86, ett antistridsvagnsvapen som skickats i tiotusentals från Sverige till Ukraina.

Det är inte första gången som svenska vapen funnit sin väg till högerextrema grupper i Ukraina. När de första 5000 svenska pansarskotten anlände till Ukraina i mars 2022 kunde Proletären visa att ett antal hamnat i händerna på den nynazistiska Azovbataljonen.

Nu används de också av ryska proukrainska nazistgrupper i offensiva attacker på ryskt territorium.

I början av juni i år spreds en video på soldater med blågula ukrainska armbindlar som delar ut svenska pansarskott ur ett fordon. SVT Nyheter kunde geolokalisera videon till byn Glotovo i regionen Belgorod i Ryssland.

Troligen kommer filmen från en räd i slutet av maj genomförd av Polska frivilligkåren och de två högerextrema grupperna Ryska frivilligkåren och den nu återigen aktuella Ryska frihetslegionen.

Ryska frihetslegionen består av etniska ryssar, en del tidigare krigsfångar, som slåss för Ukraina under den så kallade Internationella legionen. I sin sammanfattning om gruppen skrev Aftonbladet, som nämner ryska journalistnätverket Agentstvo som källa, att ”Ryska frihetslegionen en del av Ryska imperierörelsen. USA har stämplat Ryska imperierörelsen som en ’global terroristorganisation’ som tränat ’vita rasister och nazister i Europa’”.

Ryska frihetslegionen är allierade med tidigare nämnda Ryska frivilligkåren. Ryska frivilligkårens ledare, Denis Kapustin, har pekats ut som nynazist av amerikanska judiska organisationer.

Totalt har Sverige skickat vapen och militärutrustning till ett värde av 15,6 miljarder kronor till Ukraina. Det inkluderar bland annat stridsvagnar, granatgevär och artelleripjäser.