Hoppa till huvudinnehåll

Unga Byggare kräver demokrati på jobbet

I ett skarpt formulerat uttalande kräver Unga Byggare en demokratisering av arbetslivet. Samtidigt riktar organisationen stark kritik mot LO-basen Susanna Gideonsson.

Unga Byggare under en manifestation i Stockholm i helgen.
Jonas Andersson

I en intervju i tidningen Arbetet säger LO-basen Susanna Gideonsson att hon inte kan välja mellan C eller V i regeringen. Det är ett uttalande som de unga arbetarna i Byggnads ungdomsorganisation Unga Byggare reagerat starkt emot:

– Kan man inte välja mellan Vänsterpartiet och Centerpartiet..? Centern är ett politiskt parti som vill krossa facket. Det är inte så länge sedan centerstudenterna delade ut ett pris [till partiets arbetsmarknadspolitiske talesman Martin Ådahl] i form av en tavla med en brinnande LO-borg. Att som LO-ordförande inte kunna se det utan bara följa [det socialdemokratiska] partiets åsikter, det känns jävligt konstigt. Traditionellt har ju LO kunnat gå ut och kritisera sossarna, men nu känner vi oss svikna: både av Las-överenskommelsen och av de förbund som tecknade på det nya huvudavtalet. Det är verkligen inget att glädjas åt; de säljer ut hela arbetarklassen för en väldigt liten vinst, säger Unga Byggares ordförande Jonas Andersson till Proletären.

– Vi går ganska hårt åt Gideonsson. Att redan på förhand, före valet, säga att man vill ha ett nytt januariavtal som ju inte gav oss i arbetarklassen någonting, det är som en kniv i ryggen, säger Jonas Andersson.

Privat
Jonas Andersson

I ett uttalande från Unga Byggares konferensdagar i Stockholm i förra veckan konstaterar organisationen att LO-ledningen reducerar arbetarklassens kamp: ”I en tid som denna behövs fackföreningsrörelsen outtröttliga krav på ekonomisk jämlikhet och rättvis fördelning av produktionsresultatet […] Det vilar en historisk uppgift på fackföreningsrörelsen i att driva medlemmarnas omedelbara intressen framåt, även när opinionen säger något annat. Klarar vi inte längre av detta förlorar vi vårt existensberättigande. När våra företrädare tappat bort sin ideologiska kompass måste vi unga vara där och peka ut vägen. Vi i Unga Byggare kommer alltid stå på arbetarklassens sida.”

I en demonstration i lördags restes kravet om att helt avskaffa paragraf 32, den klausul som ger arbetsgivaren rätten att ensidigt leda och fördela arbetet. I ett uttalande konstaterar Unga Byggare att paragrafen ”innebär att arbetsmarknadens parter är eniga om att demokratin upphör vid fabriksgrindarna. På fabriken och på byggarbetsplatsen råder istället diktatur. En diktatur baserad på privat ägande […] Med en omfattande arbetskraftsinvandring där arbetare utnyttjas, hög arbetslöshet, en växande gig-ekonomi, och en urholkad arbetsrätt är trenden tydlig att vi får allt mindre att säga till om på våra arbetsplatser.”

”Som arbetare säljer vi våra kroppar på en marknad som alltid är på jakt efter profitmaximering och evig tillväxt. […] I en demokrati får människor själva bestämma villkoren för sina liv. Det är dags att demokratin även omfattar platsen där många av oss spenderar majoriteten av vår vakna tid. Unga Byggare kräver ökat inflytande på våra arbetsplatser och en demokratisering av arbetslivet!”

– I Toijerutredningen [utredningen av Gudmund Toijer som låg till grund för försämringen av Las] framgår det ganska tydligt att arbetsgivarens syn är att ”rädda arbetare arbetar bättre”. Vi resonerar väl ungefär tvärtom, de senaste åren är det vi arbetare som har fått slå tillbaka, konstaterar Jonas Andersson. Det är bara vår sida som har fått ge efter och kompromissa.

Unga Byggare är nu redo att agera i förbundets avtalsrörelse. Bland annat i demokratifrågorna och mot den utbredda kriminaliteten i branschen. Jonas Andersson jobbar själv åt Peab, ett av byggbranschens flaggskepp. Och ett företag som på sina håll agerar lika kriminellt som många småskuttar i branschen.

– Det har väl inte undgått någon vad de sysslat med på Mall of Scandinavia, Tele2 Arena och andra ställen. De och många av de stora företagen är en del av problemet, samtidigt som många små och medelstora företag kämpar för att kunna hålla sig kvar i branschen. Men här är Byggnads med väldigt bra, konstaterar Jonas Andersson.

– Våra medlemmar ute i förbundets avdelningar kommer att trycka på för att demokratisera arbetslivet. Det är oroligt ute på arbetsplatserna nu… vilka är det som kommer att ha jobben kvar när vi går in i en lågkonjunktur? Är det vi som har avtalsenliga löner eller arbetare som tjänar betydligt sämre? Det här handlar snart om överlevnad för byggnadsarbetarna.