Hoppa till huvudinnehåll

Strejkande järnvägsarbetarna: ”Vi är väldigt beslutsamma – vi kommer vinna!”

Proletären besöker ett strejkmöte för järnvägsarbetare i Paris. De är inne på tredje veckan av obegränsad strejk mot Emmanuel Macrons förslag att höja den allmänna pensionsåldern från 62 till 64 år.

Matthieu Bolle-Reddat (mitten) och hans kamrater röstade för fortsatt strejk.
Artur Szandrowski

Det är trångt i entrén till Montparnasse-stationen i södra Paris. Det är torsdag morgon och strejkmöte.

När Proletärens utsända kommer till platsen är mötet redan i full gång, vi är försenade eftersom vår tunnelbanelinje var satt i blockad. Generalstrejken som är planerad för idag har redan orsakat trafikkaos i Paris. Taxiresan som skulle ta 20 minuter tog över en timme.

I mitten av hallen står en högtalare och en mikrofon, korta inlevelsefulla tal byter av varandra. 

– Vi träffas varje dag och diskuterar, debatterar och röstar om vi ska fortsätta strejka eller inte, säger Matthieu Bolle-Reddat, lokförare och medlem i CGT-fackklubben på stationen i Versaille strax utanför huvudstaden.

Dagens strejkmöte hålls tillsammans med fackklubben på Montparnasse. I Frankrike har alla anställda på arbetsplatsen rätt att delta på mötena och rösta om strejken, oavsett om de är medlemmar i facket eller inte.

Järnvägsarbetarnas strejk är inne på sin tredje vecka och en överväldigande majoritet röstar för att fortsätta. Tyvärr hade flera av arbetskamraterna svårt att ta sig till mötet, ironiskt nog på grund av strejkerna, berättar Matthieu Bolle-Reddat.

– De som bor långt bort har svårt att sig hit idag, eftersom flera tunnelbanelinjer och pendeltåg är stängda. Det är svårt att ta sig hit med bil också, både på grund av trafiken och för att det börjar bli dåligt med bensin på grund av raffinaderiarbetarnas strejker. Och de som har barn i skolan måste ta hand om dem, eftersom lärarna strejkar idag. 

Det råder obegränsad strejk inom strategiska sektorer som sophämtning, järnväg, energi och raffinaderier sedan två veckor tillbaka. CGT:s strejkkassor är tomma och arbetarna förlorar lön för varje dag de är borta från jobbet. Alla kan inte strejka varje dag och därför går strejken i vågor.

Vanligtvis brukar det innebära att strejken tappar kraft med tiden, men den här gången är det annorlunda.

– Den här strejken sticker ut för omfattningen har gått upp och ner, det är därför vi kan fortsätta. Igår var vart tredje tåg inställt, idag är det två av tre. 

Idag, den 24 mars, är det generalstrejk – det betyder att fler sektorer ansluter sig protesterna. Enligt opinionsundersökningar är 70 procent av befolkningen missnöjda med Macron och bara 30 procent stödjer hans pensionsreform. Enligt de strejkande själva har de aldrig upplevt ett sådant stöd förut. 

– Även resenärerna på perronger där vi ställt in tåg ropar länge leve CGT! Vi stör deras vardag men de vet att vi gör det för allas skull. Folk skänker mycket till våra solidaritetsfonder, vi har fått in över tre miljoner euro i hela landet, berättar Matthieu Bolle-Reddat.

– Småbönder har samlat in över två ton mat till oss! Jag är en gammal varg, jag har strejkat mycket, men det är första gången jag ser något sånt här. Kött, frukt, bröd, grönsaker, honung – de hade kört i över 800 kilometer för att leverera det till oss! Det var för mycket, vi fick dela det med tio andra tågstationer som var i strejk.

Camille Brus är en av de strejkande arbetarna på Montparnasse som röstade för att fortsätta strejken. 

– Det var ett fantastiskt möte idag. Det märks att den internationella solidariteten inte bara är ord utan något konkret. Vi har strejkat i 17 dagar nu så vi är lite trötta, sådana här stunder är väldigt viktiga för oss, säger hon.

Kan Macron ta sig ur det här? 

– Kanske, om han lyckas skjuta på det väldigt länge, men jag tror inte det, jag ser ingen lösning för honom. Vi är väldigt beslutsamma – vi kommer att vinna!


STÖD DE STREJKANDE I FRANKRIKE!

Proletären drar igång en insamling till de franska arbetarna som strejkar mot Macrons pensionsreform. Insamlingen går till facket CGT:s stridbara järnvägsklubb i Trappes som deltar i strejken. De franska arbetarna behöver allt stöd de kan få för att fortsätta strejken!

Sätt in ditt bidrag på plusgiro 723750-6 eller swisha till 123 465 0446. Märk betalningen med FRANKRIKE.

Pengarna går oavkortat till CGT:s järnvägsklubb i Trappes strejkassa.