Hoppa till huvudinnehåll

"Alarmerande att så få tjejer rör på sig"

Ett upprop till idrottsklubbarna i göteborgsförorten Angered om att gå samman och kämpa för alla barns och ungdomar rätt till idrott har börjat få stöd.

Helga Valdimarsdottir, ordförande i Angereds Boxningsklubb.
Proletären/Marcus Jönsson

– Vi har med oss fler föreningar, många som bara håller näsan över vattenytan. Nu pratar vi om att starta ett föreningsråd i Angered och driva en enad linje mot politiken, säger Helga Valdimarsdottir, ordförande i Angereds Boxningsklubb (ABC) och initiativtagare till uppropet som Proletären berättade om i januari.

– Det är bra om vi går ihop istället för att var och en kämpar på sitt håll – vi har ju alla samma problem. Wasaiterna (handboll) är med, Gunnilse IF och Angereds IF, det är de stora idrotterna här

Proletären FF håller med om de krav ABC gått ut med.

– Rent idrottspolitiskt är vi helt överens med de andra organisationerna, säger Henrik Källén, ordförande i Proletären FF. Vi är ju ingen Angeredsförening, vi är baserade på andra sidan stan. Men många av våra medlemmar i löparsektionen bor och tränar i Angered.

Den röda idrottsföreningen har länge varit en aktiv kraft inom idrotten i Göteborg.

– Vi motionerade till Göteborgs Fotbollförbund i fjol om att man måste lägga mer kraft på förorterna, säger Henrik Källén. Ett krav är att det ska vara nolltaxa på alla anläggningar eller självkostnadspris att hyra in sig, samt möjlighet till någon typ av arvodering av ledare, till exempel med kommunala pengar. 

Vi har ungar som står i kö ett halvår för att komma med oss.

– Det skulle gynna de föreningar som har de tuffaste ekonomiska förutsättningarna, oftast små föreningar i förorterna. Det är svårt att rekrytera ledare och det viktigaste är ändå att man har verksamhet för barnen, och det är det även om man får rucka på vissa principer.

Henrik Källén ser hur allt fler idrottsföreningar tvingas kämpa för att få det att gå runt. Kommunens anpassning till EU-reglerna tvingar små föreningar att konkurrera med vinstdrivande motions- och idrottskedjor:

– Annars ses det som illojal konkurrens, konstaterar Henrik Källén.

Azalea BK är en av de klubbar som kämpar. En av de största klubbarna och med en sund inställning till barn- och ungdomsidrott.

– När klubbarna i förorterna ska hyra lokaler bör det vara till självkostnadspris. De ska inte betala marknadshyror som Angereds Boxning fått göra. Azalea BK tvingas hyra in sig på samma villkor som en näringsdrivande verksamhet, konstaterar Henrik Källén. 

Proletären / Henrik Källén

– Samma sak gäller för klubbar som Cruz Azul IF och Bergsjöns SK som dras med samma, orimliga krav på marknadshyror, pengar som i slutändan måste dras in på nåt sätt.

ABC:s ordförande Helga Valdimarsdottir har lång erfarenhet av kamp för idrotten i förorterna – och mot kommunen. Samma kamp som i nästan alla kommuner i Sverige, men just den här i en som nyligen sprätte iväg över 50 miljoner på ett illa skött EM i ridsport. Valdimarsdottir konstaterar att idrotten blivit en klassfråga.

– Det är en klassfråga, men mycket alarmerande är också att det är så få tjejer som rör på sig. Skillnaden mellan rika och fattiga stadsdelar är stor, men skillnaden mellan pojkar och flickor är ännu större. 

– Men att jobba mot kommunen, det är som att simma i filmjölk. Ann-Sofie Hermansson [socialdemokratiskt kommunalråd] pratar gärna framtid, men svarar inte på frågorna vi ställer: vad gör de nu för att stoppa föreningsdöden ute i förorterna? Och vilket föreningsliv är det man ska rädda när man redan utarmat det så enormt som man har i Biskopsgården, Bergsjön och Angered? 

– Vi har ungar som står i kö ett halvår för att komma med oss. Om vi fick hjälp bara att anställa en person, så skulle det förändra enormt mycket. Nu går all vår tid åt till att administrera det kommunen kräver av oss och till att betala den höga hyran [50.000 kronor i månaden]. 

– Här finns Angereds Arena och om vi fick tillgång till den bara en kväll i veckan så skulle vi kunna fylla den med barn och ungdomar och få dem i rörelse. Men kommunen hjälper oss inte. Den stjälper.