Hoppa till huvudinnehåll

BB-ockupationen i Sollefteå fyller tre år: ”Fortsätter åtminstone till nästa val”

BB-ockupationen av Sollefteå sjukhus har nu pågått i tre år. Stämningen förblir god trots att sjukhusets öde ännu är ovisst.

Bild från ockupationens början i januari 2017.
Proletären

Den 30 januari har BB-ockupationen på Sollefteå sjukhus pågått i tre år. Denna nedskärningsprotest har fått stor uppmärksamhet – både i Sverige och utomlands. 

– Stämningen bland ockupanterna är ännu god, men visst börjar man bli lite missnöjd över att det inte händer något. Vi hade goda förhoppningar i fjol då vi fick till en bra dialog med regionpolitikerna, men nu har det runnit ut i sanden, säger Lennart Häggqvist, som varit med på ockupationen sedan våren 2017.

– Vi har beslutat att fortsätta åtminstone till nästa val, för att försöka vara med i valrörelsen och påverka.  

Stödet för ockupationen bland vanligt folk är och har förblivit stort. Lennart Häggqvist berättat att omkring 3000 personer har engagerat sig på plats under åren.

– Det har kommit folk upp hit ända från Stockholm och Göteborg för att visa stöd och ockupera.

Några av de tusentals personer som engagerat sig i ockupationen. Lennart Häggqvist längst till vänster.

Ockupationen har nu pågått nästan lika länge som Doroteaupproret, då sjukstugan i Dorotea ockuperades i tre år och tre månader. Den kampen gav resultat – de nedlagda vårdplatserna återinfördes och sjukstugan fick återigen dygnet-runt-vård.

Lennart Häggqvist menar att protesten i grunden handlar om tryggheten i att bo uppe i norr.

– Jag har hört från flera yngre tjejer att de inte vill bo kvar i Sollefteå om de ska skaffa barn. Folk vill inte behöva ha 16-18 mil till närmaste BB och akutmottagning. Det har ju hänt en del, förlossningar vid vägkanten och liknande för att folk inte har hunnit fram. Att det inte hänt ännu allvarligare saker har vi att tacka barnmorskorna för. De är kvar och de ser ju vilka som är i riskzonen och kan skicka ner dem till Sundsvall i förtid. 

– Men det leder ju också till överbelastning i Sundsvall. De har ju bland Sveriges största stafettläkarkostnader nu. Och så är det en arbetsmiljöfråga också. Det är många undersköterskor och sjuksköterskor som har sagt upp sig på grund av detta. Det blir ju liksom ingen vinst på det hela.