Hoppa till huvudinnehåll

Hyresvärd lämnade Fastighetsägarna i protest

Mattias Stjernström är vd för bostadsbolaget Klara i Eskilstuna. Han anser att värdarnas branschorganisation Fastighetsägarna ställer orimliga hyreskrav – och beslöt sig för att lämna organisationen.

Mattias Stjernström
Centerpartiet

Mattias Stjernström är hyresvärden som menar att de privata värdarnas krav i hyresförhandlingarna är omotiverade.

– Fastighetsägarna har haft goda tider och då har de möjligheter att lägga undan pengar för att klara sig när tiderna blir sämre, säger Mattias Stjernström.

Det är branschorganisationen Fastighetsägarna som förhandlar om hyrorna för de privata värdarna. Men inte för Klara Bostad i Eskilstuna AB som har lämnat branschorganisationen.

– Vi lämnade [Fastighetsägarna] eftersom de ställer orimliga krav på hyreshöjningar, säger Stjernström till Hem & Hyra. Vi tycker det är oseriöst att gå fram med en siffra som alla vet kommer att leda till att förhandlingarna strandar och att en skiljeman sedan får avgöra. Och vi var trötta på Fastighetsägarnas orimliga hyresyrkanden som hyresgästerna ändå inte har råd med.

När bostadsbolaget Klara Bostad, med 221 lägenheter i Eskilstuna, nyligen skrev avtal med hyresgästerna stod det klart att hyreshöjningen blir 9,66 procent, totalt fram till och med 2027.

Det är ett årligt snitt på 3,22 procent, fördelat på 4,16 procent från den 1 april 2025, 3,25 procent för 2026 och 2,25 procent för 2027. Gemensamt hoppas parterna också på en långsiktig hyresutveckling ner mot två procent om året från 2028.

9,66 procent på tre år är långt ifrån de betydligt högre hyreskrav som värdarna normalt ställer: i Södermanland yrkade fastighetsägarna på en höjning med elva procent för 2024, innan de fick hälften, 5,5 procent.

Fastighetsägarna Stockholm och Gotland presenterade nyligen hyreskrav på upp till 15,4 procent för 2025. Kraven, som enligt hyresvärdarna motiveras av värdarnas ökade kostnader för underhåll, vatten, värme, sophämtning och annat, gäller för 60.000 lägenheter. För 2024 ville Fastighetsägarna i Stockholm ha en höjning med tolv procent; efter att kraven vänt hos en skiljeman fastställdes höjningen till 5,8 procent.