Hoppa till huvudinnehåll

Kommentar: Skräckhistorier om halshuggna barn ska svartmåla det palestinska motståndet

I samband med krig sprids alltid rykten, missförstånd och ren desinformation. Den som följer händelserna i Israel och Gaza bör vara extra kritisk till obekräftade uppgifter och påståenden.

Brittisk press spred okritiskt vidare uppgiften om halshuggna bebisar, som israeliska armén själva sagt de inte kunde bekräfta.
Montage: Proletären

Att den palestinska attacken mot israeliska militärbaser och bosättningar förra lördagen var brutal råder det ingen tvekan om. Men det finns krafter som vill sprida falska uppgifter för att svartmåla muslimer i allmänhet och det palestinska motståndet i synnerhet – och rättfärdiga israeliska övergrepp i Gaza.

I Proletären kan vi visa att ett påstående i Sveriges Radios P1 Morgon i torsdags förra veckan var falskt. I programmet hävdade ordföranden för Judiska församlingen, Aron Verständig att Hamas uppmanat palestinier att döda judar världen över, specifikt fredagen den 13 oktober. Men något sådant uttalande fanns inte.

I rapporteringen har en särskilt anmärkningsvärd och otäck uppgift spridits – att 40 israeliska spädbarn skulle ha hittats halshuggna i en bosättning. Påståendet spreds vidare av USA:s president Joe Biden, som på en presskonferens rent av hävdade att han själv sett bilder på de halshuggna spädbarnen – ett uttalande Vita Huset sedan fick ta tillbaka. Även brittiska medier spred uppgiften på sina förstasidor.

Källan tycks vara en reporter från den israeliska nyhetssidan I24 som säger sig ha hört uppgiften från en israelisk soldat. Israeliska armén har dock påtalat att de inte kan bekräfta några sådana uppgifter – men säger sig själva inte vilja undersöka saken närmre ”av respekt för de döda”. 

En talesperson från frivilligorganisationen Zaka har spridit ett flertal liknande uppgifter. Flera internationella medier, som amerikanska CNN och NBC, har undersökt historien om de halshuggna spädbarnen – och konstaterat att det inte finns några bevis för påståendet.

Hamas och andra palestinska motståndsorganisationer genomförde flera blodiga attacker mot bosättningar och kibbutzer runt Gaza, men också på en ravefestival med över 3.000 deltagare. Själva menar Hamas att bosättare i bosättningarna runt Gaza inte är att anse som civila – men rättsligt är attacker mot civila i södra Israel lika otillåtet som Israels bombningar av civila mål i Gaza.

Otäcka filmer har spridits från attacken på ravefestivalen Supernova som hölls utanför bosättningen Re’eim, fem kilometer från Gaza. I media – inklusive Proletären – har 260 angetts som döda i attacken. Siffran kommer från den tidigare nämnda israeliska frivilligorganisationen Zaka, som specialiserar sig på att ta hand om döda israeler vid terrorattentat eller olyckor för att begrava dem enligt judisk sed.

Men det finns anledning att förhålla sig kritisk. Först och främst avser siffran antalet kroppar som Zaka tagit hand om – inte specifikt civila israeler. 

Zaka är heller ingen okontroversiell organisation. Det är en ultraortodox organisation vars medlemmar bland annat anklagats för att ha bränt ner krematorier, då de anses bryta mot judisk sed. Zakas grundare och tidigare ordförande anklagades 2021 för att ha förgripit sig sexuellt på barn och förskingrat pengar

Förra året avslöjade israeliska Haaretz att Zaka fuskat med redovisningen av antalet frivilliga och att många inte utbildats för att kunna arbeta vid terrordåd och katastrofer. 

Är det rimligt att media enbart går på uppgifterna från en enda frivilligorganisation? Hade media lika enkelt köpt till exempel islamistiska frivilligorganisationers uppgifter om antalet döda i Gaza?

Inte alla israeliska överlevande ger heller samma bild av blodtörstiga terrorister som begår massakrer. Vissa vittnesmål talar tvärtom om gerillasoldater som inte velat döda civila – utan velat ta gisslan levande till Gaza.

En kvinna som intervjuas i den israeliska radiokanalen Kan, tv-kanalen Channel 12 och tidningen Maariv hävdar att de palestinska gerillasoldaterna behandlade gisslan humant. Hon beskriver hur gisslan fick ta skydd undan häftiga strider mellan israeliska och palestinska soldater. 

I ett klipp från radiointervjun som spridits på sociala medier men inte finns i webbversionen av intervjun säger kvinnan också att många civila dödades när israeliska soldater anföll både gerillasoldaterna och gisslan. I sociala medier har kvinnan anklagats för att gå Hamas ärenden. Proletären har dock inte kunnat verifiera innehållet i klippet.

Om uppgiften om att israeliska soldater dödat många civila i sina försök att slå tillbaka det palestinska anfallet är korrekt, stämmer det överens med Hamas egna påståenden – att civila främst dödats i korseld.

Det har också hävdats att israeliska kvinnor våldtagits av Hamassoldater. Den israeliska armén har dock inte kunnat bekräfta uppgiften, och den amerikansk-judiska tidningen Forward ställer sig kritisk.

Spelar det då någon roll om 40 spädbarn halshuggits eller inte? Är inte attackerna på civila illa nog ändå?

Varje attack på oskyldiga är givetvis orättfärdig, men när det palestinska motståndets våldshandlingar överdrivs, och skräckhistorier om halshuggna spädbarn sprids, så är det för att rättfärdiga Israels ännu brutalare kollektiva bestraffning mot Gaza och Palestina.

Inför USA:s anfall på Irak 1990 spreds uppgifter om att irakiska soldater ska ha slitit kuwaitiska spädbarn ur sina kuvöser. Senare visade det sig att händelsen var påhittad – och att ”vittnet” var dottern till Kuwaits ambassadör i USA.

Inför Libyenkriget 2011, när Nato med hjälp av Sverige flygbombade Libyen och störtade landets ledare Muammar Qaddafi, hävdades att de libyska soldaterna fick viagratabletter för att kunna utföra massvåldtäkter på regimkritiska demonstranter. När FN undersökte påståendet senare kunde de inte hitta några bevis för uppgifterna.

Varken irakiska eller libyska soldater lär ha varit några änglar – men när liknande uppgifter nu sprids om det palestinska motståndet, gäller det att förhålla sig källkritiskt.