
SL:s vd var tidigare chef på MTR – nu slipper bolaget böter för pendelkaos
Stockholms Lokaltrafik (SL) låter trafikbolaget MTR slippa böter för kaoset i pendeltågstrafiken de senaste månaderna. SL:s vd David Lagneholm är tidigare hög chef hos MTR.

Nollräntedopingen upphörde – då slutar bostadsbolagen att bygga
Under åren av nollränta slussades miljarder ut till utdelningar – men så fort räntan höjdes paralyserades bostadsbyggandet. Det är uppenbart att marknaden inte kan tillgodose behovet av bostäder.

Afrikanska fredstrevare – väst skickar stridsflyg
Den senaste veckan har visat på de olika synsätt på kriget i Ukraina som finns i olika delar av världen.

Från arbetskläder till högsta mode – jeansen fyller 150
Det har gått 150 år sedan Levi Strauss och Jacob Davis fick patent på byxor i denimtyg, förstärkta med hamrade kopparnitar. Proletärens Janne Bengtsson skriver om Levi’s jeans, ett av världens mest kända klädmärken: arbetskläderna som blev högsta mode och en del av exporten av den amerikanska livsstilen.

Ingen har frågat oss hur vi mår
Att jobba som personlig assistent är tufft och slitsamt. Är det då för mycket begärt att vi ska få ha kvar en av de bra sakerna med jobbet?

läs mer i veckans
papperstidning
- Målare om strejken: ”Positiv erfarenhet”
- ”Medelklassen borde göra en klassresa nedåt”
- Maratonlandet – ett dopingmecka
mest lästa

SL:s vd var tidigare chef på MTR – nu slipper bolaget böter för pendelkaos
Stockholms Lokaltrafik (SL) låter trafikbolaget MTR slippa böter för kaoset i pendeltågstrafiken de senaste månaderna. SL:s vd David Lagneholm är tidigare hög chef hos MTR.

Havannabo om protesterna på Kuba: ”Tro inte på allt ni ser i sociala medier”
– Exilkubaner i Miami vill uppvigla till uppror mot regeringen, säger Idalmy Montes Garcia i Havanna, Kuba, till Proletären. Hon menar att USA:s blockad, och varubristen till följd av denna, har skapat ett missnöje bland många kubaner – som utländska krafter nu försöker utnyttja.

Så beredde det liberala etablissemanget vägen för fascisten Bolsonaro
Högerextremisten Jair Bolsonaro går mot seger i presidentvalets första omgång i Brasilien under söndagen. Efter att folket motsatt sig de liberala mittenkandidaterna har etablissemanget satt sitt hopp till en rasistisk högerextremist som öppet förespråkat militärdiktatur.
Prenumerera nu!
Du får tidningen hem i brevlådan varje vecka och tillgång till e-tidningen i webbläsaren eller i Proletärens app. Just nu kan du teckna en autogiroprenumeration för halva priset!
REKOMMENDERAD Läsning

Sista kvällen med Dogge
Doggelito och grabbarna tog svensk rap från förorten till stugorna. En period var de både störst och först i hiphop-Sverige. Nästan 20 år efter uppbrottet får publiken på Nefertiti i Göteborg återuppleva ett decimerat Latin Kings.

Därför är elen så dyr – och de är vinnare
2022 års medelpris på el hamnade på 1,50 kronor per kilowatttimme. Det är det högsta priset någonsin, som jämförelse var snittpriset 2021 63 öre – vilket också var det tidigare rekordet. Kronofogden larmar om att antalet företag och privatpersoner som inte kan betala elräkningen har ökat kraftigt. I Aftonbladet kan vi läsa om Carmen som tvingats flytta på grund av elräkningen, Kjell som fick ta ett banklån för att betala strömmen och om Nina som inte har råd att värma sitt hus. Men varför är elen så dyr?

Fredsförhandlingar eller undergång?
Idag anklagas alla som vill se en fredlig lösning på konflikten i Ukraina för att vara Putinvänner. Men alternativet, mer krig och den ena partens undergång, är mycket värre.

VVS:are kan gå ut i strejk mot arbetslivskriminalitet
Byggnads har varslat om strejk till den 24 maj för att få till ett bättre regelverk mot arbetslivskriminalitet i kollektivavtalet för VVS-branschen. ”Om förslumningen fortsätter riskerar hela branschen att vara i händerna på folk som bara vill göra snabba pengar”, säger rörmokaren Henrick Luthman.

Hemliga sällskap ska inte styra svensk skolpolitik
Trots att en stor majoritet av folket är emot vinstdrivande friskolor, tillåts friskolesystemet dränera den svenska skolan. En av orsakerna är de starka lobbygrupper som, ofta i hemlighet, påverkar politiken.

Upprop mot surrogatindustrin
Frågan om surrogatmödraskap är en av vår tids stora jämställdhetsfrågor som skär igenom flera olika maktordningar samtidigt, menar Susannah Sjöberg, ordförande i Sveriges Kvinnoorganisationer, som startat ett upprop mot surrogathandeln.

Krigshöken som kom ut som fredsduva?
USA:s gamle utrikesminister Henry Kissinger fyller 100 år. Anders Carlsson skriver om den gamle krigsförbrytaren, som vissa menar blivit en fredsvän på gamla dagar. Stämmer detta verkligen?

Magdalena Andersson blandar bort korten om barnfattigdom
Magdalena, jag vill påminna dig om att det för bara några år sedan, under såväl S-ledda som moderatledda regeringar, kom larmrapporter om växande barnfattigdom.
